Ексклюзиви
пʼятниця, 01 квітня 2011 00:15

Півлітра горілки коштуватиме 24,9 гривні

Із квітня 0,5 л горілки коштуватиме не менш як 24,9 грн. Ціна зросте через подорожчання спирту, кажуть в асоціації "Укрводка".

За два роки державний монополіст "Укрспирт" збільшив ціну вдвічі, із 7 грн/л до 13,5. Виробники склотари підняли вартість продукції на 20%. Акциз на алкоголь теж зростає. Тепер із кожного літра чистого спирту держава отримує 42,12 грн. Тому, щоб уберегти лікеро-горілчані заводи від збитків, збільшують мінімальні ціни на спиртне.

— Коригування вартості обґрунтоване і необхідне. Виробники скоротили рентабельність до 5 відсотків, прагнучи не допустити різкого подорожчання продукції. Проте стримувати подорожчання тільки за рахунок скорочення рентабельності неможливо, — вважає директор асоціації "Укрводка" Іван Жолнер, 55 років. — Востаннє мінімальні ціни на горілку переглядали в жовтні 2009 року. Досі півлітрова пляшка горілки мала коштувати не менш як 17,96 гривні. Мінімальна оптово-відпускна вартість — 13,61. Звісно, подорожчання спирту, а отже й горілки може призвести до негативних наслідків. Споживач переорієнтується на доступнішу продукцію, не беручи до уваги її якість. Тобто на нелегальну або самогон.

65-річна Катерина Миколаївна із села Селище Тиврівського району Вінниччини варить самогон на продаж. Жене через день. Одночасно запарює кілька діжок. Нещодавно закупила цукор.

— Взяла на два мішки більше. Як казьонка подорожчає, до мене більше побіжать. Хоч я і тепер не жалуюся, 6–7 літрів на день продаю. Весною на селі багато п'ють. Десь хтось виорав города чи поміг дерева обрізати — треба півлітру дати. Молодьож збирається під клубом, тоже треба горілки.

Пенсіонерка варить напій із цукру. Восени — і з цукрового буряку. Собівартість 1 л бурячихи — 6 грн, цукрового самогону — до 12 грн. Крім цукру та дріжджів, враховує витрати на газ і заміну фільтрів. 0,5 л бурячихи продає по 8 грн, цукрової самогонки — по 10–12. Також приторговує горілкою, виготовленою із заводського спирту.

— Часом добавляю у самогон старе варення, виходить вкусніший. А от бурячиху не всі беруть, бо воняє. Заядлі алкоголіки запаху буряка не чуствують. Іногда син привозить спірт із Барського спіртзаводу. Щоб була м'якша, добавляю глюкозу з аптеки чи сахар і лимонну кислоту. Казьонку теж беруть. Продаю по 17 гривень. Я ціну не дуже гну. На бутилці пару гривень заробляю. Як сахар подорожчає, прийдеться вартість піднімати. Як магазінна буде дорожча, може й собі яку гривню ще накину.

Володимир Чорний зайшов до Катерини Миколаївни по пляшку. Замовляє самогон.

— Магазинну кілька років не беру. Дорога, зарплати не хвате. А от самогонку можу іногда позволити собі.

20

СТІЛЬКИ алкоголю, в перерахунку на літри чистого спирту, спожив пересічний українець 2010 року. Такі дані має громадський рух "Твереза Україна". Урахували всі види міцних та слабоалкогольних напоїв.

Зараз ви читаєте новину «Півлітра горілки коштуватиме 24,9 гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути