четвер, 15 січня 2009 18:05

Пенсії видають із затримкою

У листопаді 2008-го Мінпраці змінив графіки виплати пенсії. Про нову дату мали повідомити листом кожного пенсіонера.

— Мені не прислали. Дізнався з газет, що спочатку даватимуть інвалідам, дітям війни. А таким, як я, — наприкінці, в 20 числах, — каже Калинко Василишин, 67 років, із селища Коропець Монастириського району Тернопільської області.

Не отримала повідомлення й Тетяна Тюхтій, 74 роки, з міста Красний Луч на Луганщині:

— Останнім часом я отримувала пенсію 9 числа. То мені затримали на чотири дні. Що нам робити? Хіба що сумирно чекати.

Марія Кулаківська, 73 роки, із села Чупира Білоцерківського району Київщини на новий графік скаржиться:

— Записали на 16 число мене. Раніше получала всігда 3–4-го. Осьо жду. І чого той Пенсійний фонд не питає, що мені їсти з 3 числа до 16?

Пенсіонерам-киянам виплати затримують і за новим графіком.

— Мій чоловік Іван завжди отримував пенсію 7 числа, — розповідає Людмила Кравець, 60 років. — Кілька тижнів тому йому прийшло повідомлення, що тепер получатиме 11-го. Ну нехай. Ходив він по пенсію 12 січня. А на пошті кажуть: "Нема грошей". Оце позавчора, 14 січня, забрав.

За новим графіком киянка Надія Поліщук, 56 років, мала одержувати пенсію 11 січня. День припав на вихідний.

— Мені перенесли на два дні. 13 січня пішла на пошту. До нас, пенсіонерів, вийшла завідуюча. Каже: "Люди, не стійте, грошей немає і не знаю, коли будуть".

У Пенсійному фонді затримки заперечують. А на запит "Газети по-українськи" повідомили: фінансування пенсій здійснюється відповідно до встановлених графіків.

— Для забезпечення виплат пенсіонерам у січні необхідно майже 8 мільярдів гривень, — зазначив міністр фінансів Віктор Пинзеник, 54 роки, на нараді у президента України. — Пенсійному фонду потрібно буде надати позику з держбюджету на 5,5 мільярда гривень.

Ігор Шевляков, 33 роки, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень запевняє, що затримки соціальних допомог прогнозували з 2008-го:

— Протягом останнього кварталу ми спостерігали падіння економіки. Надходження до бюджету зменшуються, бо від підприємств стало менше податків, падає експорт. Відповідно зменшуються зарплати й податки із них. Ми очікуємо зростання дефіциту держбюджету. Так що доведеться затягнути паски. Виконати всі зобов"язання не вдасться.

Зараз ви читаєте новину «Пенсії видають із затримкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути