пʼятниця, 11 травня 2018 05:41

"Отримую три тисячі гривень. Це разом із добавкою за звання, вислугу і секретність"

Пенсійний фонд завершив перерахунок пенсій військовослужбовців. Підвищені виплати отримали 463,4 тис. осіб. Із держбюджету додатково виділили 2,72 млрд грн.

— На пенсію вийшов у червні 1995-го у званні підполковника. Нарахували тоді мені виплату — 11 мільйонів. А потім була грошова реформа, стало 200 гривень, — каже 65-річний Володимир Бондаренко з Черкас. Він — колишній прикордонник.

— Зараз отримую три тисячі гривень. Це разом із добавкою за звання, вислугу і секретність. Бо моя посада прирівнювалася до СБУ. Недавно зустрів майора, який вийшов на пенсію на 10 років пізніше. У нього пенсія на півтори тисячі гривень більша. А знайомому прапорщику збільшили на 800.

Я служив по різних заставах. Жили в глушині, моталися по горах. Літо бачили трохи більше місяця. Сім'я була обділена увагою. По кілька діб не бував удома. Одного разу наш "уазик" застряв за 30 кілометрів від застави. Снігу намело в ріст людини. До нас ніхто не міг добратися. Ми з водієм сточили відро бензину, запалили і так грілися. Добре, що мороз був до 10 градусів. Інакше б замерзли.

Прикро, коли в соцмережах обурюються: нащо військовим піднімати пенсію, у них і так велика. Якщо порівняти мою службу — отримую копійки. Міліціонерам торік суттєво збільшили виплати, про них подбав їхній міністр Аваков. Прикордонники раніше підпорядковувалися Службі безпеки. Потім нас кинули в загальну базу Пенсійного фонду.

— У нашій державі однією рукою дають, другою відбирають. Підвищена пенсія вплине на розмір субсидії. Раніше у військовому госпіталі обслуговувався безкоштовно, тепер доведеться платити, — говорить майор зі Львова Андрій ­Синиця, 62 роки. Вийшов на пенсію 2000-го. Отримував 1800 грн. У квітні йому нарахували майже вдвічі більше.

— Я служив по всьому Радянському Союзу. Останні дев'ять років — біля Львова. 1998-го переніс серцевий напад, півроку лежав у кардіології. Почав оформляти дострокову пенсію. В армії пробув 21 рік, цього виявилося достатньо. Але тепер не маю жодних доплат — ні за додаткові роки, ні за звання. Добре, що вже на пенсії ­отримав квартиру за містом. Хлопці, з якими служив, досі стоять у черзі на житло.

Моя перша пенсія була 280 гривень. Через два чи три роки зросла до 470. Це було єдине серйозне підвищення. Далі піднімали поступово. 1800 гривень отримував останні три роки. У квітні прийшло повідомлення на телефон, що зарахували гроші. Через півгодини ще одне — сума майже вдвічі більша. Родичу-підполковнику з 40-річною вислугою нарахували на 400 гривень більше, ніж мені. Не можу назвати це нормальним підвищенням. Зар­плата молодого військовослужбовця має бути не менше тисячі доларів. А пенсія — хоча б 500.

Підполковник 61-річний Євген Кременець із Вінниці служив у внутрішніх військах.

— Їх перейменували в Нац­гвардію. Пішов на пенсію через 32 роки служби, хоча міг після 20, — розповідає. — Не хотіли відпускати, бо кадрових військових мало. У радянські часи ця професія була престижною. Ідеш вулицею, всі на тебе дивляться з повагою. Офіцер мав хорошу зарплату, квартиру. Відпускних давали 750 рублів. Це були шалені гроші. Міг звозити сім'ю будь-куди. Правда, за кордон не випускали. Але Союз ми об'їздили. Давали путівки в будь-яку точку країни.

Після проголошення незалежності авторитет армії дуже впав. З 1991-го до 2014 року внутрішніми військами затикали всі дірки. Вони охороняли важливі урядові об'єкти, громадський порядок, колонії суворого режиму, конвоювали. Люди перестали нас поважати. Я це розумію. Бо ж бачать, що спочатку одних лупимо, а потім інших. Влада змінюється, а внутрішні війська залишаються ті самі. Якщо рахувати у валюті, 2006 року мав пенсію 400 доларів. Потім упала до 140, цьогоріч зросла до 200. Чиновники обіцяють за два роки збільшити знову до 400 доларів.

Зараз ви читаєте новину «"Отримую три тисячі гривень. Це разом із добавкою за звання, вислугу і секретність"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути