пʼятниця, 26 липня 2013 00:45

Олігархи переводитимуть гроші до Чорногорії

Цього тижня президент 63-річний Віктор Янукович підписав закон "Про ратифікацію конвенції між Україною і Кіпром про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням". Документ передбачає таке ж обкладання податком українських підприємців на Кіпрі, як і в Україні.

— Олігархам та крупним бізнесменам буде невигідно поміщати гроші у кіпрські банки, — говорить 38-річний Андрій Новак, голова Комітету економістів України. — Раніше вони вкладали туди кошти, щоб оминути вітчизняне оподаткування — не платити податку на додану вартість, податку фізичних осіб, податку на прибуток. Так заощаджували понад 30 відсотків своїх вкладень. А держбюджет стільки ж недоотримував.

Однак користі від цього закону для української економіки не буде, вважає фахівець.

— Крім Кіпру, є ще 29 офшорних зон. Відкрити там свій рахунок коштує від 600 до 2 тисяч доларів. Для мільйонерів та великих підприємств це не гроші. Заради ухилення від податків вони переводитимуть кошти з Кіпру та України туди. Думаю, найпопулярнішими країнами з офшорами будуть Монако, Чорногорія, Хорватія та Мальта. Вони розташовані в Європі, географічно близько до України, а їх економічне й політичне становище прогнозоване. Ситуація із ухиленням від податку не зміниться, бюджет за рік недоотримуватиме десятки мільярдів доларів. А цей закон ухвалили, бо правляча партія готується до президентських виборів — хоче показати населенню, що влада перешкоджає олігархам.

Зараз ви читаєте новину «Олігархи переводитимуть гроші до Чорногорії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути