пʼятниця, 12 квітня 2013 00:45

"Один банкір хотів тітку в мене приписати. Я запідозрила, що це афера"

— Щоб улаштувати дочку в дитсадок, водити в лікарню, нам треба була черкаська прописка. Родичів у нас тут нема, щоб прописали в себе, — розказує 36-річна Тетяна Колодій.

Працює в Черкасах. Переїхала з чоловіком та дочкою з Кіровоградської області. Винаймають житло.

— Хазяйка квартири прописати нас не хотіла. Ми ходили по гуртожитках. Теж не получилося з реєстрацією. Тоді в газеті прочитала оголошення "Прописка в Черкасах за 1000 гривень". Подзвонила. Жіночка пообіцяла, що пропише нас. Має свою хату. Попросила, щоб кредити не брали. З дорослих — по 2500 гривень на рік. За дитину взяла менше. Хоч казала, що дітей вообщє не приписують.

У рекламній газеті знаходимо оголошення "Продам прописку". Зазначені мобільні та міські номери.

— Хотите подробностей — давайте встретимся, — каже телефоном жінка. — Я вас не обману. Беру гроші після того, як у паспортному столі вам поставлять штамп у паспорти. У мене в домовій книзі будуть ваші дані. Прописуємо майже всіх. Якщо захочете продовжити, то доплатите. Чоловік у мене юрист. Хто виписуватися не хотів, виписували через суд. Можу прописати до 10 чоловік. Заробітчан та інших національностей не беру.

За послугу з людини за півроку бере 1,2 тис. грн.

Черкаска 42-річна Олена мешкає в квартирі. Погоджується прописати одну особу.

— Часто звертаються люди, які втратили документи, а в Черкасах на роботі. Є банкіри й бізнесмени, які приписуються, щоб замести хвости у своїх справах. Коли їх починають шукати, зразу їдуть за місцем прописки. Один черкаський чиновник до мене приписався. Більше року мені приходили листи, що в того чиновника кредит на півмільйона. Колектори приходили. Грозилися винести меблі, техніку. Нічого не забрали, ясне діло. Один банкір хотів тітку в мене приписати, щоб вона пенсію оформила. Міг би й до себе приписати, а чогось не хотів. Я запідозрила, що це афера, й відмовила.

Київська реєстрація на півроку обійдеться в 2800 грн, на рік — від 4 тис. грн. Її оформляють юридичні фірми.

— Купують, щоб оформити закордонні паспорти, візи. Звертаються працівники міліції та спецслужб, яких переводять на службу до Києва. Квартири реальні, зі справжніми господарями. Все робимо від трьох до п'яти днів. Нам треба паспорт із відміткою про зняття з реєстрації за попереднім місцем проживання, — пояснює телефоном Андрій, адміністратор столичної компанії "Юр-сервіс".

Прописку вимагають роботодавці.

— Якщо людина має житло, прописана в місті, значить, триматиметься за робоче місце, — говорить власник магазину білизни в Черкасах Сергій Онищук, 45 років. — Вчасно приходить на роботу. Не їздять на вихідні до батьків на село, не відпрошуються у п'ятницю. Якщо є вибір, із двох кандидатів візьму того, хто прописаний у місті. Його легше перевірити, чи не має грішків на попередніх місцях роботи. Та й гарантій, що працюватиме не місяць-два, а тривалий термін, більше.

У держохорону теж беруть із пропискою. Зарплата 3200 грн на місяць. Працівники без житла, реєстрації просять гуртожиток, пояснюють кадровики. А поселити всіх не можуть.

Незареєстрована особа не має права офіційно одружитися. Банки не відкривають рахунків, не оформляють депозитів і не дають кредитів.

Продавці прописки не порушують законодавства. Якщо квартира, будинок приватизовані, частину не відсудять. Виписати можна через суд. Якщо прописали дитину, виписати її можна за згодою опікунських рад. На житлову площу можна зареєструвати будь-скільки людей, розказує черкаський адвокат Станіслав Скіць, 27 років.

— Але якщо ці люди прописані в одному місці, а мешкають в іншому — це порушення закону. За таке накладають штраф від 17 до 54 гривень.

"Молодь ставимо на квартирну чергу"

У центрах обліку та нічного перебування громадян при міських радах прописують безкоштовно.

— Звертаються особи, які втратили житло і не мають реєстрації, — розповідає юрисконсульт Львівського центру Лариса Тимофієнко, 55 років. — Беремо на облік як бездомних. Допомагаємо відновити втрачений паспорт. Реєструємо за нашою адресою. Вони можуть оформити допомогу на дітей, пенсії, стати на облік у службі зайнятості. Літніх оформляємо у будинки-інтернати. Молоді допомагаємо знайти роботу, ставимо на квартирну чергу. Жінки просять прописати, бо свекруха не приписує. Приходять із місць позбавлення волі по прописку.

Установи обліку та нічного перебування громадян працюють у кількох обласних центрах. У Львові — на вул. Кирилівській, 3а. У Києві — на вул. Суздальській, 4/6. У Полтаві у пров. Шевченка, 5а. У Дніпропетровську на вул. Свердлова, 56.

Зараз ви читаєте новину «"Один банкір хотів тітку в мене приписати. Я запідозрила, що це афера"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути