Ексклюзиви
пʼятниця, 30 березня 2018 00:45

Треба мати гарне здоров'я, добрий слух і зір

— Півроку працюю в польському місті Гдиня на підприємстві, що займається висотним будівництвом. Зводимо багатоповерхівки, нафтопереробні заводи, вишки, — розповідає 46-річний Анатолій Сугай зі Львова.

— Маю професійну освіту. Раніше працював у Києві монтажником-висотником, керівником будівництва. Із хлопцями збирали конструкції, якими можна піднятися на вищі поверхи. В Україні в цій галузі зараз криза. Наша фірма мала звести п'ять об'єктів. Виявилось, на жоден немає фінансування. Кілька місяців ходили кланялись до забудовника. Гроші обіцяв із дня на день. Хлопці почали шукати іншу роботу. Коли моя бригада зібралася їхати в Польщу, вирішив і собі спробувати.

Гуртом оформили піврічні візи. Вакансії шукали восени. Це найбільш сприятливий період. На будівництвах бракує людей, бо більшість не хочуть працювати на холоді. Роботодавці піднімають зарплату, щоб залучити фахівців. Нам пообіцяли платити 127 гривень за годину.

Монтажником-висотником беруть не всіх. Треба мати гарне здоров'я, добрий слух і зір. Уміти читати технічні креслення і хоч трохи знати мову. За місяць заробляю 30 тисяч гривень.

Робота залежить від погоди. У дощ, при сильному вітрі працювати заборонено.

Дуже ретельно стежать за технікою безпеки. Перш ніж нас допустили до роботи, переглянули кілька навчальних фільмів. Потім складали іспит. Кожен працівник має своє спорядження: каску, мотузки з карабінами, які потрібно кріпити до головної опори на висоті. У Києві давали лише каску та мотузку, якщо висота понад 15 метрів. Якщо виліз на заборонений об'єкт чи неправильно пристебнувся, штрафують на 2500 гривень. Я раз заплатив штраф й отримав догану. Виліз на трубу, трохи послизнувся. Це зафіксувала відеокамера.

Українських спеціалістів за кордоном цінують, бо поляки на таку роботу йти не хочуть. Нашу бригаду роботодавець усіляко заохочує залишатися в Польщі.

Мені оформили запрошення на карту побуту — дозвіл на роботу і проживання, раз на рік дають путівку в санаторій. Найбільше на роботі страждає спина, ноги та руки. Якось невдало стрибнув із висоти, пошкодив суглоб. На холоді застудив нерв, то тиждень ходив із перекошеним обличчям.

— Українські монтажники-висотники найбільше затребувані в Польщі, Чехії. У першу чергу беруть тих, хто має інженерну освіту та хоч трохи знає мову. Середні зарплати — 25–30 тисяч гривень на місяць. Це вп'ятеро більше, ніж в Україні, — каже Роман Юдін, 40 років, менеджер із працевлаштування міжнародної агенції праці. — Зазвичай монтажникам пропонують хороші умови проживання. Наприклад, у Гдині та Гданську роботодавці орендують для працівників квартири. За житло плати не беруть. Також оплачують обстеження, лікарняні.

Зараз ви читаєте новину «Треба мати гарне здоров'я, добрий слух і зір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути