Ексклюзиви
четвер, 13 жовтня 2011 05:15

"Нібулон" став творцем глобальних зрушень в агросекторі

Автор: фото: Кирило АХТИМОВИЧ
  Голова Житомирської ОДА Сергій Рижук і генеральний директор товариства ”Нібулон”, Герой України Олексій Вадатурський інспектують будівництво елеватора в селищі Великі Коровинці
Голова Житомирської ОДА Сергій Рижук і генеральний директор товариства ”Нібулон”, Герой України Олексій Вадатурський інспектують будівництво елеватора в селищі Великі Коровинці

В Україні популярне прислів'я — один у полі не воїн. Однак українська компанія "Нібулон" самотужки розбудовує агросектор країни, вкладає мільярдні інвестиції в будівництво елеваторів і розвиток інфраструктури зернового ринку.

Кілька тижнів тому на засіданні Ради регіонів президент Віктор Янукович звернув увагу на необхідність масштабного та прискореного будівництва елеваторів, щоб забезпечити збереження врожаю зерна. Компанія "Нібулон" як лідер аграрного ринку, що вже 20 років ефективно працює в агропромкомплексі, добре знає актуальність цієї проблеми. Тому з керівництвом Київської, Житомирської та Херсонської областей не на словах, а на ділі підтримала главу держави — уже збудовані більш ніж наполовину два потужні й сучасні елеваторні комплекси в селі Денихівка на Київщині та в селищі Великі Коровинці на Житомирщині. Невдовзі розпочнуть роботи і на Херсонщині. Ровесник незалежної України "Нібулон" уже звів 18 елеваторів.

Об'єкти споруджують у рекордні строки — за два місяці. Будівництво в Денихівці розпочали 5 вересня, а закінчать до 1 листопада — небачений досі термін для зведення сучасного комплексу ємністю 76,8 тис. т. Працюють 1,5 тис. робітників із понад 50 підрядних організацій — з усієї України.

— У нас надійні партнери, усі вони розуміють важливість дотримання запланованих строків. Склалася робоча, ділова, конструктивна атмосфера, — каже під час наради на будмайданчику Олексій Вадатурський, Герой України, гендиректор "Нібулону".

Компанія фінансує весь обсяг робіт на умовах передоплати, виступаючи кредитором і беручи на себе всі можливі ризики.

Місцеві та влада вражені темпами будівництва і перспективами, що дасть елеватор аграрникам району та області.

— Нове підприємство в районі означає збільшення податкових надходжень. Місцевий бюджет уже отримав суттєві кошти від продажу земельної ділянки "Нібулону" під будівництво елеватора. Аграрії зможуть напряму продавати продукцію потужній і порядній компанії, не вдаючись до послуг посередників, — розказує голова Тетіївської райдержадміністрації Іван Миколюк. За його підрахунками, доходи сільгоспвиробників тільки його району завдяки новому елеватору та можливості працювати напряму з "Нібулоном" зростуть на 20 млн грн на рік.

Прихід великого інвестора позначився і на соціальній сфері. Фінансова допомога компанії дала можливість розв'язати старі проблеми Денихівки — відремонтувати дороги, провести світло, забезпечити школу сучасним обладнанням і заново збудувати стадіон.

— Ми підписали договір про партнерські відносини з місцевою владою. Ми переймаємося не лише будівництвом, хочемо грати суттєву роль у соціальній сфері села, — продовжує Олексій Вадатурський.

Не меншу підтримку громади здобув інвестор і на Житомирщині.

— На прикладі роботи з "Нібулоном" я відчув, наскільки важлива для розвитку нашої держави і моєї рідної області довіра бізнесу до влади. На мою думку, це перша умова для інвестицій, — говорить Сергій Рижук, губернатор Житомирщини. — Я знаю Олексія Опанасовича вже понад 10 років, і за цей час він жодного разу не підвів нас.

Голова області каже, що в цілому по країні відчутний великий дефіцит сучасних зерносховищ. При цьому Україна 2011-го збере один із найбільших урожаїв за останні роки — понад 50 млн т, із них кукурудзи — рекордні 17 млн т.

— Ніколи, за всю історію, включаючи радянські роки, Україна ще не збирала такого обсягу товарної кукурудзи. Але при цьому держава виявилася не готовою до такого великого врожаю — зібрати його, зберегти, висушити, — каже Олексій Вадатурський.

Сьогодні багато говорять, і на державному рівні, про потребу будівництва нових елеваторів, але мало які проекти реально впроваджують. Третина сертифікованих зерносховищ загальною ємністю приблизно 10 млн т побудовані ще в середині минулого століття. Більшість не відповідають сучасним вимогам з охорони праці, забезпечення збереження зерна.

Тому "Нібулон" активно забезпечує аграріїв потужними елеваторами із сучасним обладнанням виробництва світових лідерів. На 1 червня 2012 року компанія буде забезпечена 2 млн т власних елеваторних потужностей, а загалом масштабний патріотичний інвестпроект підприємства з розбудови інфраструктури зернового ринку і відновлення судноплавства Дніпром та іншими річками передбачає зведення елеваторів на 2,5 млн т.

Український бізнес добре знає, як "Нібулон" відчув втручання в роботу контролюючих структур. Це змусило навіть призупинити на півроку інвестиційну діяльність. Тож, щоб нівелювати всі негативи та ще раз підтвердити повну прозорість і легітимність своєї діяльності, лідер аграрного ринку ініціював підписання з Державною податковою службою унікального меморандуму про участь в експерименті із запровадження горизонтального моніторингу. Це означає повну фінансову відкритість підприємства в режимі он-лайн. Отримавши доступ до фінансових документів, податківці будуть швидко оцінювати ризики і давати необхідні консультації. Серед інших учасників експерименту такі гіганти, як "Лукойл-Україна", "Метро кеш енд керрі" та "Арселор мітал Кривий Ріг".

— Ми з розумінням і готовністю ставимося до співпраці з податковою. Активно продовжуємо розбудову українського агросектору — розгорнули нашу інвестпрограму на повну потужність. Своїм прикладом показуємо, що не треба багато говорити, чекати, що хтось прийде і за тебе зробить привабливий інвестклімат. Потрібно діяти, вкладати в українську економіку, допомагати владі, президентові, щоб клімат в Україні був інвестиційно привабливим. Тоді й швидко буде результат, — говорить Олексій Вадатурський.

Зараз ви читаєте новину «"Нібулон" став творцем глобальних зрушень в агросекторі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути