Ексклюзиви
понеділок, 09 грудня 2019 07:10

Невеликому кафе треба зібрати сотні папірців

"Запитав, що робити з ФОПами? Українці надіслали тисячі відповідей. Конструктивні пропозиції обробляємо. Найчастіше люди пропонували просто залишити в спокої малий бізнес. А взятися за великий, який не платить податків", — написав у соцмережах 44-річний Тимофій Милованов, міністр розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства.

— Найперше, що чекає малий бізнес — заборони безпідставно збільшувати податки. Вона має діяти досить довго. Наприклад, щонайменше два політичні цикли або 10 років. Також варто розширити обсяги операцій для малих і середніх підприємців. Підтягнути їх під реальні обороти компаній, що зросли через інфляцію та знецінення гривні, — говорить фінансовий експерт Олексій Кущ, 43 роки.

— З другого боку, в країні треба спрощувати процедуру й запроваджувати зручні механізми легалізації активів малого бізнесу. Власник кількох торгових точок, що продають каву, нічого, крім договорів оренди сумнівної юридичної сили та обладнання, не має. Він не може продати свій бізнес як єдине ціле. Банки не хочуть давати кредити такому підприємцю. Щоб підключитися до інженерних мереж, невеликому кафе треба зібрати сотні папірців і непотрібних документів. Поки що держава жодним чином не допомагає малому бізнесу. Останній, наприклад, потребує підтримки з виходом на зовнішні ринки, пошуками іноземних партнерів. Аби вирішити це питання, в Естонії створили національне агентство зі сприяння веденню підприємництва. Воно працює для розвитку малого й середнього бізнесу. Україна за кордон переважно постачає продукцію крупних підприємств — руду, метал, зерно, напівфабрикати.

Якщо треба з чимось боротися чи знищувати, то це варто робити точково. Йдеться, наприклад, про крупні торгові мережі, що використовують спрощену систему оподаткування. З ними потрібно вести діалог. Пропонувати варіанти — як платити податки, але за новою схемою. Далі приймати закон, щоби регулював питання роботи ФОПів у корпоративних групах. Забороняти чи знищувати сформовані бізнес-практики не можна. Інакше побачимо масові звільнення працівників, зменшення надходжень до бюджету, падіння валового продукту. Бізнес пере­йде в "тінь" і не платитиме жодних податків.

Крім того, не можна запроваджувати однакові податки для всіх. Це варіант для розвиненої Швейцарії, Німеччини, але не України. У нас поки що немає сильних державних інститутів та однакових умов конкуренції для всіх підприємців. Якщо зараз податки вирівняти, великий бізнес отримає необмежену перевагу.

Останнім часом кількість підприємців скорочується. Люди відмовляються від бізнесу в Україні. Їдуть за кордон. Відкривають власну справу в Польщі, Чехії.

Зараз ви читаєте новину «Невеликому кафе треба зібрати сотні папірців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути