пʼятниця, 18 січня 2019 07:10

Немає точних даних, скільки овочів лежить у сховищах

У грудні 2018-го в Україну завезли понад 6 тис. т цибулі на $1,37 млн. Раніше імпорт на початку зими не перевищував 1 тис. т. На початку січня ціни на цибулю поповзли вгору. Кілограм у магазинах коштує 16–22 грн.

— Цибулю переважно завозять із країн Азії. На початку року були перебої з поставками через брак транспорту. Українські фермери не поспішають продавати власний урожай. Притримують на початок весни. Тоді їм будуть потрібні гроші на підготовку до нового сезону. Також виробники сподіваються, що вартість зростатиме далі. Тому на базарах і в магазинах продають переважно імпортну цибулю, — говорить експерт плодоовочевого ринку 39-річна Тетяна Гетьман. — Наприкінці 2018-го з-за кордону масово завозили цибулю, щоб збити ціну на внутрішньому ринку. На новорічні свята імпорт зменшився. Відповідно ціни почали зростати. Крім того, цьогоріч неврожай цибулі був і в Європі. Там також завозять овочі з країн Азії. Наприкінці січня почнуть збирати врожай цибулі в Єгипті. У лютому вона з'явиться на європейських ринках. В Україні її продаватимуть із квітня. Немає точних даних, скільки овочів лежить в сховищах. Деякі повністю заповнені. Їх ще не відкривали. Якщо запаси дійсно великі, то цибуля може подешевшати, як тільки фермери почнуть продавати продукцію.

Дорожчають також інші овочі борщового набору. Картоплю у грудні продавали по 7 гривень. Зараз кілограм коштує 10–15. На вартість вплинули погодні умови. Через мороз, снігопади в багатьох областях були перебої з постачанням. Крім того, є дефіцит самих овочів. Бо фермери та населення менше вирощують картоплі. Це пов'язано з низькою ціною на продукцію протягом останніх років. Торік картоплю продавали по 3–5 гривень за кілограм.

— Українці навіть найдешевші овочі вже не купують кілограмами, як було раніше. Беруть поштучно. За рік цибуля подорожчала більше, ніж утричі, — каже 45-річний Олексій Дорошенко, директор асоціації постачальників торговельних мереж.

— Перед різдвяними святами на оптовому ринку Столичний у Києві цибулю пропонували по 12,5 гривні, у Польщі кілограм коштував 14,5. В Україні ціна зростатиме й далі. По-перше, цьогоріч зібрали нижчий урожай. Фермери менші площі засадили цибулею, бо два роки поспіль трималися низькі ціни на неї. По-друге — у Європі ціни зросли.

Зараз ви читаєте новину «Немає точних даних, скільки овочів лежить у сховищах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути