вівторок, 14 липня 2009 17:26

На вісім мільйонів доларів обібрали парафіян "Посольства Божого"

Малознайома жінка вмовила киянку Наталію Фурманюк, 60 років, узяти кредит під заставу власної квартири.

Наталія ходить до євангелістської церкви "Посольство Боже". На службі познайомилася із жінкою років 50, що представилася бізнесменкою Жанною Кисіль.

— Я была в больших долгах, но Бог привел меня в церковь. Я жертвовала все, что было. Моя вера поднималась. Бог начал восстанавливать мою финансовую жизнь. Мои финансы увеличились в 100 раз. У меня две новые квартиры. Мой бизнес всегда стабильный, и я ни в чем не нуждаюсь, — розповідала Жанна. Її оповіді друкували релігійні журнали.

Півтора року тому Жанна Кисіль підійшла до Наталії Фурманюк і запропонувала взяти кредит під заставу квартири.

— Я саме купую завод із виробництва скляних консервних банок, але мені не вистачає 90 тисяч доларів, — переконувала.

Мои финансы увеличились в 100 раз

Пенсіонерка живе у двокімнатці з донькою. Хотіли купити ще одну квартиру і жити окремо. Підходящу за ціною знайшли за містом.

— Отримаємо дивіденди — одразу розрахуєтеся з банком, — запевняла Жанна. — Доходу вистачить на нову квартиру.

Кисіль пообіцяла високий дохід — 7% на місяць, або 84% річних. Щомісяця мала виплачувати по $6,3 тис. Пенсіонерка погодилася. Узяла в банку кредит на $100 тис. 10% віддала кредитному посередникові за послуги. Решту — Жанні.

Близько року Кисіль віддавала гроші, а у вересні 2008-го — припинила. Пояснила, що завод став неприбутковим. Тепер Фурманюк винна $95 тис. банку, який нараховує пеню і погрожує забрати квартиру.

— Із дочкою погіршилися стосунки: вона докоряє постійно, — бідкається ошукана. — Це ж єдине наше житло. Відберуть — опинимося на вулиці.

Киянка Валентина Яремчук, 54 роки, познайомилася з Жанною Кисіль також у церкві. Обіцяла високі доходи. Умовила позичити в банку $75 тис. під заставу квартири її 80-річних батьків. Домовилися, що Жанна розраховуватиметься за кредит. У жовтні 2008-го Яремчук почали телефонувати з банку. З"ясувалося, що за позику ніхто не платив.

— І не збирається повертати гроші, — каже Валентина. — Говорить: "Іди молись, підіймай свою задницю, йди працювати й гаси кредит". А я інвалід другої групи.


Ошукані вважають, очільники "Посольства Божого" закривають очі на діяльність Жанни Кисіль.

— Якось я підійшла до пастора, показала на Жанну. Кажу: ця людина — злодійка. Багатьох довела до трагедії. Але приходить на зібрання, сидить у перших рядах між пасторами. Невже церква вважає її вчинки правильними? Знаєте, що мені пастор відповів? "Бог сказав прощати. Ви повинні простити Жанну та благословити", — розповідає Валентина Яремчук.

41-річна Олена Добровольська — помічник старшого пастора "Посольства Божого" Сандея Аделаджі — коментує ситуацію "ГПУ":

— Наша релігійна організація жодного стосунку до комерційних відносин прихожан не має. Люди знайомляться. У них з"являються спільні інтереси. Керівництво церкви спробувало вплинути на Жанну Кисіль, щоб вона повернула людям гроші. Але "Посольство Боже" — не суд і не правоохоронні органи. Наші можливості обмежені.

За півтора року Жанна Кисіль устигла обібрати понад півсотні парафіян "Посольства Божого".

— Я з"ясував, що ця жінка збирала гроші в чотирьох церковних організаціях Києва, — розповідає адвокат Іван Боднарук. Він представляє інтереси 30 потерпілих. — Загалом вона видурила десь 8 мільйонів доларів. І за моїми даними, досі продовжує збирати гроші, обіцяючи надприбутки.

У діях Жанни Кисіль є ознаки криміналу, шахрайства, вважає адвокат. Імовірно, клієнти брали кредити не із власної волі, а під впливом психотехніки, що дозволяє контролювати свідомість людини.

Знаєте, що мені пастор відповів? "Бог сказав прощати. Ви повинні простити Жанну та благословити"

— У показах свідків я натрапив на цікаву деталь, — пояснює Боднарук. — Дехто із постраждалих намагався забрати гроші в Жанни Кисіль. Але після розмови з нею, навпаки, знову давали їй гроші: хтось 200 тисяч, а хтось 400 тисяч гривень. Я допитувався потерпілих: "Як таке могло статися?". Відповідають: "Ми були в якомусь незрозумілому стані, наче під гіпнозом".

З"ясувати, чи вдавалася Жанна Кисіль до маніпулювання свідомістю людей, може судово-психіатрична експертиза. Її призначають у разі порушення кримінальної справи. Ошукані написали заяву на Жанну Кисіль, віднесли в столичне управління МВС. Міліція порушила кримінальну справу. А прокуратура її закрила.

Знайти Жанну Кисіль "ГПУ" не вдалося. Ошукані парафіяни підозрюють, що вона виїхала за кордон.

Зараз ви читаєте новину «На вісім мільйонів доларів обібрали парафіян "Посольства Божого"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути