вівторок, 15 січня 2019 07:45

"Модно робити іменні підписи на гаманцях"

— Перший гаманець пошив п'ять років тому для брата. Навчився по відео­уроках в інтернеті, — говорить 33-річний Ігор Дашко з Києва. Виготовляє шкіряні гаманці, обкладинки для паспортів, чохли для мобільних телефонів.

— Спочатку це було хобі. Потім стало власною справою. Захоплення допомогло реабілітуватися після АТО. До війни був менеджером по роботі з персоналом та інженером. Після повернення додому вирішив працювати на себе. Коли шию, відволікаюся від поганих думок. Гроші в справу вкладав поступово. Докуповував нові інструменти, міняв шкіру, розробляв викрійки.

Усю роботу виконую вручну. Працюю вдома. Наймаю художника. Плачу йому за кожен малюнок, залежно від розміру. Просте портмоне можу пошити за кілька годин. Але все погоджую із замовниками. Мені важливо подобатися людям, щоб вони лишали позитивні відгуки. Бувало, замовник обрав певний колір нитки, а у виробі йому не сподобалось. Я переробляв. Всі малюнки також погоджуємо.

Останнім часом модно робити іменні підписи на гаманцях. Найчастіше пишуть банальні — коханому чоловіку чи дружині. А от із малюнками вдається покреативити. Мав замовлення від колеги, чий родич багато подорожує. Треба було зробити особливе оздоблення. Намалювали піраміди, сфінкса й інші картинки, що нагадують про мандрівки.

Ігор Дашко зареєстрував власну торгову марку "Укроп". Його вироби коштують від 300 грн до кількох тисяч. Продає через соцмережі.

— Коли починав бізнес, читав, що він сезонний. Насправді в мене є замовлення весь рік, навіть улітку — черга. Це завдяки рекламі в соц­мережах. Найближчим часом хочу орендувати місце під майстерню та навчитися шити на машинці. Ручна праця забирає багато часу. Торік мене запросили на виставку-ярмарок, а виробів у запасі майже не було.

— Головна помилка, яку допускають підприємці, — немасове виробництво. Пошити один виріб коштує значно дорожче, ніж зробити десяток подібних, — пояснює експерт із розвитку дрібного підприємництва 45-річний Олег Власенко.

— Виробництво оригінальних товарів популярне у великих містах. У справу треба вкласти від 10 тисяч гривень. Найдешевше відкрити цех із виготовлення взуття. Для пошиття сумок, гаманців потрібні дорогі швейна машинка та нитки. Справа окупиться за два роки. Перш ніж почати продавати, слід зарекомендувати себе на ринку. Наприклад, активно брати участь в ярмарках виробників.

Зараз ви читаєте новину «"Модно робити іменні підписи на гаманцях"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути