середа, 05 грудня 2012 17:21

Мирославові Чучварі банк приписав дві тисячі гривень боргу

Мирославові Чучварі з райцентру Жовква Львівської області два місяці телефонували колектори.

— У серпні вони привезли листа додому. Мене не було, їздив у село до батьків. Колектори ходили по сусідах. Розказували, що я понабирав кредитів у "Приватбанку" і не хочу платити. Випитували, в якому селі живуть мої батьки. І туди поїхали наговорювати. Мені на мобільний дзвонили, — розповідає Мирослав Чучвара, 48 років.

Він служив в армії. Отримував зарплату на картку "Приватбанку". Із нею видали кредитку. 2006-го військову частину ліквідували. Офіцерів відправили в запас.

— Я здав обидві картки у відділення "Приватбанку" на вулиці Вашингтона у Львові. При мені їх розрізали. В обхідний лист записали, що картки здані. Боргів не було. Через два роки прислали листа, що винен їм 237 гривень. Тепер хочуть 1907 гривень. У банку ніхто нічого не пояснив.

У серпні Чучвара склав скаргу до Національного банку. Звідти відписали, що не втручаються у відносини фінустанов із клієнтами. Поскаржився прем'єр-міністрові Миколі Азарову. Відповіді не отримав.

— Знайомий адвокат заспокоїв — банк нічого не зможе добитися через суд. Бо минуло більше трьох років, як я закрив картку. Тому банк тисне через колекторів. Моїм сослуживцям теж виставили по 300-400 гривень боргу. Вони заплатили. А я не буду.

Найчастіше борги приписують селянам, особам старшим за 50 років, розповідає працівниця вінницької філії "Укрсиббанку", яка називається Валентиною.

— Ми обдзвонюємо клієнтів з ранку до вечора, шлемо листи, мовляв, як не погасять борг, справу передамо в суд. Мусимо писати так, бо недоїмки в нас знімають із зарплати. Найлегше піддаються жінки — вчительки, медики, робітниці. Як отримують наш лист, на другий день приносять гроші. Ніколи не розбираються, звідки борг. А чоловіки, навпаки, приходять показати "фіг вам". Наш банк колекторів не наймає. Ощадбанк, "Мегабанк" — теж. Найчастіше вони ходять до тих, кого обслуговує "Приватбанк".

Фінустанови приписують борги, прикриваючись помилками комп'ютерних програм, говорить київський правозахисник, доктор права Іван Боднарук, 39 років:

— Якщо кільком особам нав'язують борги, яких не існує, це вже злочин. Скаржтеся до прокуратури, управління з боротьби з економічними злочинами. Вас примушують до виконання обов'язків, яких не існує в природі, шляхом тиску чи погроз. Щодо фінустанови мають порушити справу за статтею 335 Кримінального кодексу. Банк дасть вам спокій.

Стосовно колекторів порушили кримінальну справу

Колектори не мають права вибивати борги з клієнтів банку, каже Андрій Кадочніков, 26 років, із правозахисної організації "Опора Вінниччини":

— Ви позичали і винні банку. Колектори повинні дати підтвердження, що фінустанова дала їм повноваження стягнути з вас борг. Якщо документа немає, боржник має право не виконувати свої обов'язки щодо нового кредитора, за статтею 517 Цивільного кодексу. Записуйте погрози колекторів на диктофон або мобільний телефон.

До нас недавно звернувся чоловік, який заборгував 50 тисяч доларів. Йому погрожували колектори. Він написав заяву в міліцію, додав запис. Стосовно колекторів порушили кримінальну справу за незаконне використання інформації про особу.

 

Зараз ви читаєте новину «Мирославові Чучварі банк приписав дві тисячі гривень боргу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути