пʼятниця, 21 вересня 2012 07:15

Михайло Мирончак засадив пай ялинками

Автор: фото надане Михайлом Мирончаком
  Михайло Мирончак оглядає посадку сосен. Дерева із кривим стовбуром вирубує. Замість них садить нові саджанці
Михайло Мирончак оглядає посадку сосен. Дерева із кривим стовбуром вирубує. Замість них садить нові саджанці

1,5 га земельного паю 78-річний Михайло Мирончак із Чернігова засадив ялинами та соснами. Деревця рубає і продає перед Новим роком. Отримує з ділянки 10 тис. грн на рік.

— Фермери в нас дають за пай 840 гривень чи пару мішків зерна. Я вирішив обробляти сам. Цікавився, що садять за кордоном. Найвигідніше — фруктові дерева або ліс. Домовився із лісництвом про саджанці ялинок і сосен. Купив тисячу по 15 гривень. Гроші в нас із бабою були. Наскладали на смерть, — розповідає Михайло Мирончак.

Його ділянка біля села Жеведь, за 25 км від Чернігова. Дев'ять років тому він засадив деревцями півгектара, за 1 м одне від одного. Воду носив зі струмка на краю поля.

— Тепер беру саджанці з лісу. Викопую молоду поросль сосен та ялин, яка виросла із шишок. У мене тепер росте зо три тисячі деревець, — додає. — Треба, щоб вигналися до 2 метрів. Це найкраща висота для продажу. Ялини доростають за три роки, а сосна — за чотири. Для городу, під картоплю та всяку городину маємо менше 10 соток. Нам із жінкою вистачає.

Щоб торгувати узимку деревцями, Михайло Іванович бере довідку із санстанції, що вони не заражені. У податковій — дозвіл на торгівлю. У сільраді — довідку, що він сам виростив ялинки на своїй ділянці. Виготовлення документів триває близько місяця. Михайло Мирончак подає заявку восени.

На базар у Чернігові вивозить деревця власним мікроавтобусом "Мерседес Спринтер". Невеликі минулої зими продавав по 100 грн, більші — по 150.

Ділянку обгородив колючим дротом, щоб корови не заходили. Селянам із Жеведі дозволяє збирати гриби.

— Завелися рижики, лисички і маслюки. За півгодини відро наберете.

 

1200

гривень — найбільше в Україні — платить за оренду 1 га фермер із Хмільницького району Вінниччини Іван Куровський. У середньому фермери віддають за оренду паїв по 400 грн/га. Середній розмір земельного паю в Україні — 2,2 га. Найменші ділянки на Закарпатті — від 0,7 га. Найбільші в Запорізькій, Миколаївській, Херсонській областях — до 15 га.

 

Зараз ви читаєте новину «Михайло Мирончак засадив пай ялинками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути