Ексклюзиви
четвер, 24 квітня 2008 19:06

Мешканцям приватних будинків субсидії виплачують раз на рік

Автор: Дані: додатки 1 та 2 до постанови Кабміну від 5 березня 2008 р. № 150
  Субсидію на скраплений газ у балонах нараховують залежно від розміру сім’ї: — для однієї-двох осіб дотують два балони, 42 кг газу на рік;— для сім’ї з трьох-чотирьох осіб — три балони, 63 кг газу;— для п’яти і більше — чотири балони, 84 кг газу.Родинам, я
Субсидію на скраплений газ у балонах нараховують залежно від розміру сім’ї: — для однієї-двох осіб дотують два балони, 42 кг газу на рік;— для сім’ї з трьох-чотирьох осіб — три балони, 63 кг газу;— для п’яти і більше — чотири балони, 84 кг газу.Родинам, я

Черкащанка Раїса Петренко, 63 роки, живе у власній хаті разом із неповнолітнім сином. Пенсія в неї — 481 грн. Дві кімнати та кухню опалює газом. Узимку за лічильником "набігає" на 67,50 грн. Однак пенсіонерка сплачує тільки 58 грн на місяць. Решту покриває дотація.

Заяву про відшкодування Петренко подала до ЖЕКу. Принесла паспорт, довідку про доходи, книжки на оплату води, електроенергії та газу. Треба також форма 3 про склад сім"ї та площу житла. Її видає ЖЕК.

— У відділі субсидій сказали також заповнити декларацію про доходи всіх членів сім"ї, — пояснює жінка. — Цікавилися, скільки маємо машин, квартир, чи є додаткові доходи, наприклад, від здачі житла.

Видали обхідний лист. Петренко побувала із ним у міськгазі, міськводоканалі та тепломережі Черкас. Зібрала підписи про відсутність боргів. Упоралася за день. А субсидію призначили за два місяці.

Пенсіонерка Тамара Поважаєва, 63 роки, теж живе у власній хаті в райцентрі Токмак Запорізької обл. Топить вугіллям.

— А для кухонної плити купую газ у балонах, — ділиться.

Розраховується за них власними грошима. Торік купила 3 т вугілля і три балони газу — на 1,3 тис. грн. Ще 290 грн пішло на оплату води та електроенергії. За той самий час Поважаєвій нарахували пенсії на 5 тис. грн. Тобто на паливо та комунальні послуги жінка витратила третину доходу.

Торік купила три тонни вугілля і три балони газу

— Сім"ї, які витрачають на житлово-комунальні послуги, опалення та газ більше 20 процентів середньомісячного доходу, мають право на субсидію, — каже Віталій Мущинін, директор департаменту Мінпраці та соціальної політики. — А пенсіонерам субсидію видадуть на суму, яка перевищує 15 процентів доходу.

Поважаєва подала заяву та документи до відділу субсидій міськвиконкому. Відшкодування отримує на платіжну картку Ощадбанку.

— Пропонували присилати поштою, але я вирішила, що через банк надійніше, — пояснює пенсіонерка. — Зняти гроші можу в банкоматі будь-коли й де хочу.

Відшкодування за скраплений газ, пічне паливо мешканцям приватних будинків дають раз на рік. Виплачують за минулий опалювальний сезон, перед початком нового. За рік сім"я може отримати субсидію на придбання 1,6–2,2 т вугілля або іншого палива. Витрати на газ у балонах розраховують залежно від кількості членів у родині.

2007-го енергоносії подорожчали. Тому з березня 2008 року відшкодування збільшилося. Сума субсидії залежить від граничної вартості балона газу та тонни вугілля. Її встановлено постановою Кабміну N150 від 5 березня 2008-го. У кожному регіоні діють різні розцінки (див. таблицю). На Закарпатті виплати призначать із розрахунку, що один балон газу коштує не більш як 85 грн. А в Одеській області — 118 грн, найдорожче в країні. Тонна вугілля, залежно від регіону, коштує 540–720 грн. Також для кожної області діє власна річна норма вугілля (див. таблицю). На півдні України відшкодують витрати на 1,6 т, на півночі — 2,2 т.

Приміром, пенсіонерка зі Львівської області, в якої мінімальна пенсія 481 грн, отримає річне відшкодування 378,2 грн за паливо та газ. Рахують так: 2 балони коштують 180 грн, 2 т вугілля — 1064 грн. Разом — 1244 грн. Ця сума становить 21,65% доходу жінки. Це на 6,55% більше за норму субсидії, 15%. Зрештою, вираховують суму субсидії: 481 грн х 12 міс х 6,55% = 378,2 грн.

Пенсіонерці Тамарі Поважаєвій за 2007 рік відшкодували 648 грн.

На наступний сезон вона отримає субсидію 768,2 грн — на вугілля та газ 478,2 грн і 290 грн на комунальні послуги.

Які документи подають для призначення субсидії

Паспорт,  довідку про доходи, книжки та квитанції про оплату комунальних платежів, довідку про склад сім"ї та житлоплощу (форму 3), заяву про призначення субсидії, декларацію про доходи сім"ї.
Документи подають до уповноваженого виконкому селищної ради, відділу субсидій ЖЕКу або міськвиконкому не пізніше вересня, до початку опалювального сезону.

Зараз ви читаєте новину «Мешканцям приватних будинків субсидії виплачують раз на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути