понеділок, 29 березня 2010 18:26

Мати п"ятьох дітей має право на дострокову і додаткову пенсії

"Я народила трьох дітей, ще доглядала двох сиріт. Найменшій дитині зараз 20 років. Раніше працювала дояркою, але вже п"ять років без роботи. Сама 1960 року народження. Чи можу я піти на пенсію в 50 років?"


Запитує Тамара Славінська із села Комарівка Теплицького р-ну Вінницької обл.


Відповідає Олександр Кротенко, 24 роки, радник столичної юридичної компанії "Корпорейтлоусервіс".

— Мати п"ятьох дітей, у тому числі й усиновлених, має право піти на пенсію в 50 років. Це передбачено законом "Про загальнообов"язкове державне пенсійне страхування". Єдина умова — ви повинні мати не менше 15 років стажу. До нього зараховують час роботи згідно із записами у трудовій книжці та довідок із місця роботи, період отримання допомоги з безробіття, догляду за дітьми, навчання на денних відділеннях навчальних закладів.

Для оформлення пенсії подайте заяву в районне управління Пенсійного фонду. Потрібні документи — паспорт, довідка про ідентифікаційний номер, свідоцтва про народження і паспорти всіх дітей, трудова книжка, документи про стаж і заробітну плату. Також документи, що підтверджують усиновлення. Конкретний перелік вам дадуть в управлінні.

Розмір пенсії за віком залежить від розміру заробітної плати і трудового стажу.

Також мати п"ятьох дітей має право на отримання додаткової пенсії за особливі заслуги перед Україною. Це передбачене першим пунктом статті першої закону "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною". Додаткова пенсія становить 35–40 відсотків прожиткового мінімуму осіб, які втратили працездатність. Нині він складає 695 гривень. Отже, додаткова пенсія складе не менше 243 гривень.

Додаткову пенсію оформляють після призначення основної, за віком. Вам слід звернутися до районної державної адміністрації із заявою. У ній маєте просити про направлення клопотання до Комісії зі встановлення пенсій за особливі заслуги перед Україною при обласній державній адміністрації. Комісія призначить розмір надбавки. Додаткову пенсію призначають довічно.

Крім того, ви маєте право бути представленою до звання "Мати-героїня". Для цього слід звернутися із заявою до голови райдержадміністрації. Матерям-героїням дають одноразову допомогу.

Зараз ви читаєте новину «Мати п"ятьох дітей має право на дострокову і додаткову пенсії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути