Ексклюзиви
вівторок, 12 листопада 2019 00:40

Майже 40 відсотків українок хотіли б мати власну справу

Автор: Маргаріта ДИКАЛЮК
 

В Україні 68% жінок працездатного віку мають роботу. Працевлаштування більшої кількості українок додасть економіці від $7,5 млрд до $23,6 млрд, йдеться в дослідженні Центру економічної стратегії.

— В Україні рівень зайнятості жінок нижчий. Причин кілька — нерівність доходів, законодавчі обмеження, культурні особливості та гендерні стереотипи, — говорить економістка Дарія Михайлишина, 23 роки. — Жінки насамперед займаються дітьми, домашнім господарством, доглядають хворих родичів. Не завжди виходять на роботу після декретної відпустки за три роки. Кар'єра для них — на другому плані. Чоловіки ж навпаки мають забезпечувати сім'ю. Так вважають 60 відсотків українців, свідчать опитування.

Українки заробляють менше за чоловіків. Наприклад, на одній і тій же посаді в конкретній компанії люди одного віку, з однаковим досвідом та освітою отримують по-різному. Жіночу працю оцінюють дешевше. Крім того, самі українки часто обирають професії, які оплачуються нижче. Наприклад, у сільському господарстві, освіті. І роботодавці не поспішають працевлаштовувати жінок. Перестраховуються, що ті скоро підуть у декрет або часто братимуть лікарняний, коли хворітиме дитина. Небажаними є працівниці за 50 років. При цьому підприємства й організації в Україні гостро відчувають дефіцит кадрів. Це пов'язано зі старінням населення, масовою трудовою міграцією за кордон. Жінки — трудовий ресурс, який не використовують на повну. Хоча вони здатні виконувати таку ж роботу, що й чоловіки. Два роки тому держава зробила важливий крок: скоротили список заборонених для жінок професій. Щоправда, його треба було повністю скасувати.

Одна з причин, чому жінки не можуть працювати — складно влаштувати дитину в садок. Досі існують черги. На 100 місць у середньому претендує 113 дітей. Тому дехто сидить без роботи вимушено. Треба збільшувати кількість комунальних дитсадків, зменшувати перелік дозволів для відкриття приватних закладів. Жінкам варто дозволити працювати дистанційно чи неповний робочий день. У Великій Британії працівники обох статей можуть обрати гнучкий графік роботи, якщо проробили в компанії понад півроку. Працюють із дому, якщо захворіла дитина чи її раніше треба забрати зі школи.

У Європі діють програми перекваліфікації. Якщо під час декретної відпустки втратили навички чи вирішили опанувати нову професію, держава безкоштовно допоможе. Пропонують курси ведення бізнесу. Так кількість підприємців зростає, а безробіття падає. В Україні майже 40 відсотків жінок хотіли б мати власну справу, але не знають, із чого почати.

Зараз ви читаєте новину «Майже 40 відсотків українок хотіли б мати власну справу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути