Четвер, 29 квітня 2021 07:40

"Люди економлять, бо хтозна, чого чекати. Аби гірше не стало"

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  На центральному ринку в Полтаві чоловіки купують овочі. Перед Великоднем вони подорожчали
На центральному ринку в Полтаві чоловіки купують овочі. Перед Великоднем вони подорожчали

— Люди на базар майже не ходять, грошей немає. Усе погіршилося рік тому, як почався карантин. Продажі впали відсотків на 80. Криза позначилася на всіх. Але Великдень — це таке свято, що люди все одно готуються. Я сама на чомусь зекономлю, та все одно в кошик покладу і ковбасу, і паску, і яйця, — говорить 37-річна Ірина Наріжняк із села Шевченки Полтавського району. Торгує на центральному ринку в обласному центрі.

Викладає овочі на прилавку. Болгарський перець продає по 100 грн/кг, молоду капусту по 40, картоплю — по 50. Зелена цибуля коштує 80 грн/кг, кріп і петрушка — 150, полуниця — 200 грн. Полтава перебуває в червоній зоні карантину. Працюють тільки продуктові ряди.

— Років 20 торгую на базарі, це моя робота. Пенсії не заробила. Тримаю корову. Від свиней відмовилися, бо корма дорогі. Усе домашнє продаю. Чоловік постійно мотається на заробітки в Польщу, — приєднується до розмови 58-річна Лілія Мелешко. Привезла з села Мачухи городину, яйця, молоко. Десяток яєць продає по 40 грн, молоко по 55 грн за пляшку 1,5 л. За один буряк править 5 грн. — Великдень святкуватимемо, приїдуть діти. Тільки в церкву не підемо другий рік, бо карантин. Спечу пасочку, заріжу півня, докуплю ще магазинної ковбаси. Раніше крутили домашню, доки свиней тримали. Людей на базарі немає. Які приходять, купують мало. Економлять, бо хтозна, чого чекати. Аби гірше не стало.

45-річна Марина Григорівна з села Калашники Полтавського району привезла на ринок копченості та курятину з власного господарства. М'ясний рулет продає по 250 грн, підчеревину — по 200, копчену курятину по 130 грн/кг.

— Щороку підгадуємо так, щоб наготувати м'яса копченого за два тижні до Паски. Люди раніше активно скуплялися за місяць до свята. Тепер усе змінилося. Ціни до Великодня не підніматимемо, бо покупці й так беруть мало, — розповідає Марина Григорівна. — До святкового столу готуватиму буженину, домашню ковбасу, рулєт курячий. Чоловік зробив коптильню. Буде зелені багато, вино. На Великдень беру кагор. Чоловік посмажить шашлик. У церкву обов'язково підемо. Храм у нас близько біля дому, людей завжди мало. У кошик раніше клали все. А зараз тільки яйця, вино, сіль, воду й паску. Те, що освячено, треба швидко з'їсти і нічого не лишити.

Овочі за місяць подорожчали на 3 грн, розповідають продавці. Перед Великоднем ціни зростуть ще на 2–3 грн.

— Люди економлять. Овочів беруть удвічі менше, ніж раніше. Найкраще продається картопля. Огірків купують по два-три штуки. Хорошу редиску по 32 гривні не хочуть, просять по 25. На м'ясі так само. Пенсіонери купують обрізки, кістки. Кажуть, що собаці. Та ясно, що беруть собі, — говорить продавець 59-річний Алі Хусейнов.

70-річна Галина Дмитрівна продає на центральному базарі квасолю по 15 грн за склянку.

— На квасолю торік був неврожай, тому її немає в супермаркетах. Я вирощую, маю город у Полтавській області. До Великодня трохи зароблю. Паски печу. В церкву не піду. Дома з чоловіком поснідаємо — ото й усе святкування.

Біля м'ясних рядів спілкується з продавщицею полтавка 63-річна Людмила Крюкова.

— Нащо їздять по Полтаві тролєйбуси, якщо туди нікого не пускають? Я вчора від центру йшла пішки. Проїхали сім, всі були пусті. Тільки водітєль і кондуктор катаються, — говорить Людмила Василівна. — У мене пенсія 1700. Проробила 30 років, а навіть прогодуватися не можу. Субсидії немає, бо діти та внуки прописані. Ніхто не помагає, в кожного сім'я. Одяг не купую. Обходжуся без м'яса, й посту не треба. Пасок напечу, якщо діти привезуть борошно. Постараємося на стіл накрити, як завжди.

— Ми плачемо тут, бо людей немає, — перекладає шматки м'яса продавщиця Валентина Сісько, 56 років. — М'ясо подешевшало. Кілограм свинини коштує від 100 гривень. Раніше сало було дорожче, а тепер і воно впало в ціні. Є по 60, 35 і 25 гривень. Перед святами люди переважно беруть ошийок.

Зелень у квітні подорожчала на 15%. Пучок пет­рушки та кропу пропонують по 20 грн, цибулі — по 15.

— Це сезонне подорожчання, бо попит зріс. Зелень продаю українську. Полтавська тільки цибуля, все інше — Запорізька область, Херсонська. Висока ціна протримається до середини травня. Далі почне падати, бо з'явиться своя зелень, — розповідає підприємець Сергій Луговий, 46 років.

780 гривень у середньому коштуватимуть продукти для великоднього кошика цьогоріч. Торік він обходився в 620 грн, порахували в Інституті аграрної економіки.

Зараз ви читаєте новину «"Люди економлять, бо хтозна, чого чекати. Аби гірше не стало"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 860
Голосування Який результат покаже збірна України з футболу на Євро-2020/21?
  • 1) не вийде з групи
  • 2) дійде до 1/8 фіналу
  • 3) дійде до 1/4 фіналу
  • 4) дійде до 1/2 фіналу
  • 5) дійде до фіналу
  • 6) виграє турнір
Переглянути