пʼятниця, 13 вересня 2019 06:50

Літр молока коштує 100 гривень

Автор: фото надане Інною Левдар
  На фермі в селі Олешник Хустського району Закарпатської області живуть 64 буйволи. Тут можна купити молоко, сир, йогурти, масло
На фермі в селі Олешник Хустського району Закарпатської області живуть 64 буйволи. Тут можна купити молоко, сир, йогурти, масло

— Для буйволів потрібні специфічні умови утримання. Має бути болото та водойма, — розповідає 28-річна Інна Левдар, адміністратор ферми в селі Олешник Хустського району Закарпатської області. Там утримують 64 тварини.

— Ферму заснували 2008-го. Власник тоді купив двох самок і одного самця буйволів. Хотів мати молоко для сім'ї. В Україні цих тварин стає все менше. Залишилося майже 230 голів. Більшість утримують на фермах. Шкода, бо це дуже древні тварини. Вони мають природний імунітет до туберкульозу, лейкозу, онкології, сибірської виразки. Не потребують вакцинації. Тварини розумні, прив'язуються до людей. Кожна знає своє ім'я. У нас буйволиця Коп'я вміє відчиняти засуви на дверях. Чічка любить людей. Має гарні ріжки, як сердечка. Завжди підходить поцікавитися, хто що приніс. Крістіна не любить, коли її доять чоловіки. Якщо погладити буйвола Хана, він одразу лягає як собака.

Найстаршій буйволиці 38 років. Уже не дає приплоду. Викупили її у м'ясника два роки тому. Вона для нас як нав­чальний посібник. Дивимося, як змінюються ці тварини з віком. При хороших умовах утримання можуть доживати до 50 років.

Буйволи влітку знаходяться на вільному випасанні. Вони не тікають із поля. Але люблять пройтися по чужій пшениці, кукурудзі чи полуниці. Тому за ними обов'язково наглядають два пастухи та дві собаки. Улітку буйволи харчуються травою, сіном і бур'янами. Взимку тварини живуть на фермі. Їдять каші, овес, ячмінь, пшеницю.

Жирність буйволиного молока — 11%. На смак легке та солодше за коров'яче. Біле, без стороннього запаху чи присмаку. Нагадує охолоджене пастеризоване з магазину. За добу 15 буйволиць дають 45 літрів молока. Один коштує 100 гривень. Також виготовляємо з нього сири, йогурти, кефір, сметану, творог, масло. Найдешевший сир у нас коштує 60 гривень за 100 грамів.

Бізнес поки що не дає прибутку. Хоча попит на таку продукцію зростає. Туристи приїздять на ферму. Найбільше людей буває на державні свята, вихідні. У нас можуть скуштувати буйволине молоко, сир, йогурт, згущенку.

Зараз ви читаєте новину «Літр молока коштує 100 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути