вівторок, 01 березня 2011 03:15

Лікарняні почнуть виплачувати з березня

Учителька молодших класів 27-річна Наталя Онищук із райцентру Літин Вінницької області в січні зламала ногу. Лікарняні досі не отримала.

— Я дзвонила нашій бухгалтерці. Вона каже, що надіслала довідку у Фонд соціального страхування зі втрати працездатності. Але гроші досі не надійшли. Перенаправляють мене у фонд. Там запевняють, що все оплатили. Я досі сиджу без грошей.

Лікарняних в Україні не платять із січня, підтверджують у Національному форумі профспілок. У лютому загальний борг по них зріс до 500 млн грн.

— Виплати лікарняних зупинилася з вини уряду. До нас звернулися тисячі людей. По три місяці не можуть отримати кошти, — каже голова Національного форуму профспілок Мирослав Якібчук, 42 роки. — Усе через зміни в порядку відрахувань до фонду і відшкодування грошей за лікарняними. Відповідний закон ухвалили ще влітку. Але Кабмін ніяк не міг затвердити нормативні акти. Їх узгодили в лютому.

За новим законом, роботодавці надсилають на один рахунок і пенсійні кошти на своїх працівників, й інші соцвнески. Зокрема, лікарняні. Із того рахунку Пенсійний фонд має розподіляти гроші на видачу пенсій і лікарняні та інші види соціальних розрахунків. Досі всі гроші залишалися в Пенсійному фонді.

Найбільші борги із виплати лікарняних у Донецьку — понад 70 млн грн, Дніпропетровську — 35 млн грн, Харкові — 24 млн грн. Проте в обласних відділеннях фонду заперечують заборгованість.

— Усі лікарняні оплачені вчасно. Може йтися лише про заборгованість по лікарняних, які торік платили підприємства. В області багато підприємств, які вже більш як півроку не платять зарплати, — запевняє головний бухгалтер Донецького фонду соціального страхування. Представляється Наталією Миколаївною, прізвища не називає.

Питання з розрахунком по лікарняних мають вирішити в найближчі кілька тижнів, запевняють в управлінні з питань виплат Фонду соціального страхування.

— Бюджет Фонду соцстраху не затверджений. Не було засідання правління, але найближчий тиждень його проведуть і з березня почнуться виплати лікарняних, — каже керівник управління Олексій Спасібухов, 46 років.

4

СТІЛЬКИ мільярдів гривень щорічно компенсує на виплату лікарняних Фонд соціального страхування.

Більш як половина цієї суми йде на оплату липових лікарняних, зробили висновок у Фонді соцстраху, провівши власний моніторинг.

 

Зараз ви читаєте новину «Лікарняні почнуть виплачувати з березня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути