пʼятниця, 09 листопада 2012 07:30

Квартплата і продукти подорожчають

Уряд стримував ціни до виборів, аби підтримати рейтинг Партії регіонів. У листопаді та грудні вони почнуть зростати, переконаний 38-річний Андрій Новак, голова Комітету економістів:

— Уряду потрібні кредити Міжнародного валютного фонду. А він вимагає підвищити тарифи на газ і комунальні послуги для населення, бо чинні є заниженими. Газ для населення подорожчає на 20 відсотків, для підприємств — на 40.

Із січня кубометр блакитного палива коштуватиме 87 коп., якщо квартира чи будинок витрачають до 2,5 тис. куб. м за рік. У приватних оселях за сезон зазвичай спалюють більше, 4-6 тис. кубометрів. Такі платитимуть 2,68 грн/"куб".

Вартість опалення та гарячої води в багатоповерхівках зросте на 15%. У Києві за двокімнатку з лічильниками доведеться віддавати понад 500 грн на місяць.

Дизпаливо, бензин подорожчають на гривню.

— Уряд домовлявся із нафтотрейдерами не піднімати ціни до листопада. Тепер запровадять мито на білоруський бензин, яким заправляються чверть українських водіїв, — пояснює Геннадій Рябцев, 40 років, директор науково-технічного центру "Психея". — Літр бензину А-95 коштуватиме 11,9 гривні.

Проїзд у міських маршрутках подорожчає на 40-50 коп., у міжміських — на 5-10 грн. Витрати на пальне позначаються на товарах. Побутова техніка, будматеріали, одяг зростуть у ціні на 10-15%.

Пляшка горілки з листопада коштує 28,5 грн. Уряд підняв акциз на спирт.

Від листопада за хліб треба віддати не менше 4 грн.

За рік пшениця стала дорожча майже вдвічі, пояснюють у консалтинговій компанії "ААА".

Подорожчає м'ясо.

42-річний Микола Супрун торгує м'ясом на Лук'янівському ринку Києва. Скуповує товар у селах Київської області.

— На кілограмі накручую десь 5 гривень. Плачу за місце на ринку, 3 тисячі гривень на місяць іде на бензин. Якщо підніму ціну, ніхто м'яса брати не буде. До Нового року свинина подорожчає на 3-5 гривень. А яловичина — на десятку. Свиней люди ще тримають, а від корів відмовляються. Корова дає молока на 900 гривень на місяць. А на корми — силос, висівки, сіно — треба 1400. Мій батько пустив худобу під ніж, хоча 30 років держав.

Не зміняться ціни на овочі та яблука.

— Але за умови, що до грудня не буде заморозків, — уточнює 36-річна Марія Колесник, аналітик консалтингової компанії "ААА". — Капуста навіть подешевшає на 10-15 копійок. Її зберуть 1,8 мільйона тонн, на чверть більше, ніж торік.

Зараз ви читаєте новину «Квартплата і продукти подорожчають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути