Ексклюзиви
пʼятниця, 07 грудня 2012 05:15

"Краще плавно опустити курс до 9,5 гривні за долар"

 

Курс гривні впав до 8,24 грн за $1, це найнижчий показник із 2009 року. Може опуститися ще на початку 2013-го.

Для збереження курсу уряд хоче ввести податок за продаж іноземної валюти, 10-15% суми. Перекази з-за кордону на суму понад $19 тис. на місяць видаватимуть лише у гривні. Також продають населенню державні облігації, по $500. Обіцяють дохід у 9% річних.

— Населення має на руках близько 40 мільярдів доларів, і уряд хоче забрати їх, щоб поповнити золотовалютний резерв і утримати гривню від різкого падіння. Не думаю, що в Кабміну щось вийде. Люди бояться банків. Тримають гроші вдома, — каже 51-річний Святослав Аржевітін, перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності. — У Нацбанку залишилися 29 мільярдів доларів. Для підтримки курсу гривні їх вистачить на півроку. Резерви сподівалися поповнити за рахунок іноземних позик. Але Міжнародний валютний фонд і Росія їх не дадуть. Тому НБУ потрібна валюта населення.

Уряд може відстрочити падіння гривні, якщо продасть 147 держпідприємств, наприклад Одеський припортовий завод, за ринковою ціною.

Нова приватизація поповнить держскарбницю на $10-15 млрд. Продаж газотранспортної системи принесе $55-61 млрд. Але 2013-го уряд має повернути $50 млрд іноземних позик. Тому втримати курс 8,2 грн за $1 вдасться рік-два. Потім він все одно впаде.

— Краще плавно опустити курс до 9-9,5 гривні за долар 2013-го. Тоді не доведеться витрачати кошти на штучне стримування гривні. Для бізнесу оголосити податкові канікули. Підприємці розвиватимуть виробництво, братимуть кредити. Працівники отримуватимуть зарплату і нестимуть заощадження у банки, — каже доктор економічних наук 35-річний Олексій Лупоносов.

Якщо доходів від приватизації не буде, а Нацбанк та уряд штучно стримуватимуть курс, до осені 2013-го оголосять дефолт.

— Почнеться паніка. Із банків забиратимуть гривневі депозити, мінятимуть на рублі, євро, юані. Долари стануть дефіцитом, — припускає Лупоносов. — Продукцію металообробних, машинобудівних, хімічних заводів перестають купувати за кордоном. Вони закриватимуть виробництво. Від цього зменшиться приплив валюти від експорту і ще більше обвалить гривню.

— Працівники залишаться без зарплат. Перестануть повертати кредити на побутову техніку, авто і нерухомість. Банки зволікатимуть із виплатою депозитів. Уже затримують зарплати. Не фінансують закупку медикаментів у лікарні. Рано чи пізно це викличе вибух. Люди вийдуть на майдани. Банківська система заблокується. Інкасатори не розвозитимуть готівку, не заряджатимуть банкомати, щоб їх не розграбували.

Після визнання країни банкрутом МВФ спише державні борги України. Після цього економіка й банківська система почнуть відновлюватися.

100

мільярдів доларів вивезли з країни українські підприємці за роки незалежності. Переважно в офшори Кіпру, розповідає економіст Олександр Бондар. Половину можна повернути як штрафи за ухиляння від сплати податків.

 

Запасіться цукром, крупою і борошном

На випадок кризи, безробіття кожен українець повинен мати в запасі $1 тис. Їх вистачить, щоб прожити три-чотири місяці.

— Окрім долара та євро, можна обрати деякі інші валюти, наприклад, рубль. Його продають скрізь, обміняють на долари чи євро. Юані та єни не знеціняться, економіка Китаю і Японії зростає, — каже Олексій Лупоносов. — Запасіться ліками, по мішку цукру, крупи, борошна. Вони можуть подорожчати або й зникнути.

 

Зараз ви читаєте новину «"Краще плавно опустити курс до 9,5 гривні за долар"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути