пʼятниця, 16 вересня 2011 10:13

Кошти треба вкладати в золото та акції

На осінь фінансові аналітики передрікали зниження курсу гривні. Коливається і ринкова вартість світових валют — долара та євро. Як уберегти та примножити заощадження, розповідає Микола Мягкий, 26 років, фахівець компанії з управління активами "КІНТО".

Скажімо, родина має 10 тисяч гривень заощаджень. Чи варто класти на депозит у банк?

— У гривні можна тримати лише короткострокові вклади. На рік-два — ризиковано. Відсотки можуть не покрити втрати від інфляції. Євро теж не надто надійний через проблеми з економікою країн Євросоюзу. Перспективним засобом є золото.

Чому золото?

— Його ціна постійно зростає. 1 грам золота у банківському злитку зараз коштує щонайменше 570 гривень. За три роки подорожчав удвічі. Ціни на банківські метали ростимуть іще два-три роки, десь на 10 відсотків щороку. Купіть зливок і зберігайте вдома.

Банки пропонують золотовалютні вклади.

— За ними нараховують 2–3 відсотки річних. Золото треба вкладати на довгий термін, кілька років. Інакше матимете збитки. Злитки скуповують на 5 відсотків дешевше за ціну продажу. Є інший прибутковий інструмент довгострокового вкладення — цінні папери.

Скільки можна заробити на акціях?

— Протягом 2009–2010 років акції багатьох українських підприємств зросли в ціні більш як удвічі. Найпривабливіші — вагонобудівних, металургійних та хімічних підприємств. Наприклад, Дніпропетровського трубного заводу та Східного гірничозбагачувального комбінату. Ці акції дорожчатимуть швидше за інші.

Але 2011-го цінні папери дешевшають. Є ризик, що за рік ваші акції коштуватимуть наполовину менше.

Як розібратися, чиї акції купувати, а чиї — ні?

— Треба проконсультуватися із фахівцем інвестиційній компанії. Ми радимо купувати акції семи–десяти підприємств одним портфелем. Якщо одні папери підприємства впадуть у ціні, то інші — зростуть.

Чи можна звести ризик до мінімуму?

— Скажімо, сім'я заощадила 100 тисяч гривень і не планує витрачати їх протягом трьох–п'яти років. Вкладення слід поділити так: 40 відсотків вкласти у банківське золото, ще 40 — у портфель акцій. На решту 20 відсотків купити долари. Золото й акції потрібні для захисту заощаджень від інфляції та довгострокового примноження. А долар купують для непередбачуваних ситуацій.

 

248

гривень від початку року витратив середній українець на придбання побутової техніки та електроніки. За півроку на неї пішли 11,4 млрд грн, порахувала компанія "JFK Юкрейн". Майже у половині випадків купують холодильники й морозильні камери.

 

Зараз ви читаєте новину «Кошти треба вкладати в золото та акції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути