Ексклюзиви
вівторок, 27 грудня 2005 16:14

Києву потрібні кваліфіковані Мері Поппінс

 

Хороші няні в Києві зараз нарозхват, й оплата їхньої праці підвищується "на очах". Якщо ще навесні професійній доглядальниці платили $1 за годину роботи, то восени ця сума підскочила до $2.

В агентствах із працевлаштування нянь стверджують, що високий попит на людей цієї професії зумовлений зростанням народжуваності й одночасним збільшенням доходів тат і мам. Ще одна причина популярності нянь — переїзд з регіонів до столиці молодих сімей з високими заробітками.

Найпростіший спосіб найняти няню чи самій влаштуватися на цю роботу — розмістити оголошення на спеціалізованих інтернет-сторінках чи в газетах  (наприклад "Авізо", "Робота"). Так найчастіше наймаються люди, які не мають великого досвіду догляду за чужими дітьми: пенсіонери, студенти, безробітні. Але через згаданий попит на професію і вони швидко знаходять роботодавця.

— Мені запропонували місце на другий день після розміщення оголошення на сайті "Робота плюс" ( www.rabotaplus.com.ua ), — розповідає 19-річна Карина Шуйкова. Вона, закінчивши медучилище, лише рік пропрацювала в дитячій поліклініці. — З батьками дитини я домовлятимуся за зарплату в $150.

Батьки й няні вибирають один одного наосліп, як кота в мішку

Через оголошення студентка може влаштуватися нянею на $100 —  забирати дитину з садка та глядіти її до приходу батьків. Пенсіонерка за $150–200 може глядіти дитину зранку до вечора кілька днів на тиждень. Єдиний "мінус" вербування через оголошення — відсутність гарантії постійної праці. Батьки часто за кілька тижнів співіснування в домі з новою людиною доходять до висновку: "така нам не потрібна".

Більш високооплачувані няні мають відповідати певним вимогам: мати власних дорослих дітей, педагогічну чи медичну освіту, стаж 5–10 років "за спеціальністю" і, найголовніше, хороші рекомендації. Мами дітей навіть мають форуми в Інтернеті, на яких радять одна одній перевірених практикою доглядальниць. Один з таких форумів можна знайти на сторінці http://www.likar.infо.

Саме за порадою знайомих найняла няню 25-річна фотохудожниця Ірина Ладова. Доглядальницю вона почала шукати ще до пологів, плануючи більше часу віддавати роботі. Няня Надія Загинайло, 40 років, їй підходила як ніхто інший, бо вона досконало знається на премудростях приготування дитячого харчування. Її кар"єра почалася в середині дев"яностих, коли вона вимушена була залишити професію бухгалтера. Подруга, у якої пропало грудне молоко, попросила Надю доглянути за новонародженою. Та захопилася новою роботою: вела щоденники годування, спілкувалася з педіатрами, вивчала медичну літературу. Зазвичай їй платять $1–1,5 за годину.

— Я уже виростила семеро дітей. Мене передають із рук у руки, з однієї сім"ї в іншу, — каже Надя.

Щоб зрозуміти, наскільки робота няні тепер затребувана, досить переглянути список агенцій професійних доглядальниць. У Києві їх майже 150! Є серед них фірми-одноденки зі штатом у кілька осіб. Є і солідні ліцензовані агентства, які працюють на ринку багато років, мають бази даних дипломованих спеціалістів із рекомендаціями від роботодавців. Вони допомагають шукати няням роботу, готують молоді кадри. Зі шкіл гувернанток випускаються елітні няні, такі собі сучасні Мері Поппінс.

— Ми набираємо нянь-гувернанток віком 35–60 років, які пройшли п"ятимісячний курс навчання з 230 годин, — розказує директор фірми "Матіола" Людмила Дубініна, 48 років. — Курси коштують 350 грн. За них можна розрахуватися з майбутньої зарплати. А заробляють елітні гувернантки $8–18 за годину.

Щоб стати хорошим спеціалістом, звичайно, диплома та стажу роботи замало. Марія Кузнець переконана, що освіта без любові до дітей — пустий звук. Та й це ще не все. Няні треба багато читати, цікавитися сучасним життям дітвори та молоді, знаходити спільну мову з батьками. Пані Марія готується до кожної зустрічі з дитиною, як до екзамену: складає план харчування, прогулянок, ігр. І при цьому вона ніколи не шукала роботу через оголошення. Роботодавці знаходять її самі.

Скільки платять няням

 Без освіти і без досвіду $150 на місяць
$1–1,3/год.
 Без освіти, з досвідом та рекомендаціями $200–400 на місяць
$1,3–2/год.
 З освітою, знанням іноземних мов, від відомих агенцій
$300–500 і вище
від $5 /год
.


Із красивими ногами нянею не станеш

Дівчата із зовнішністю фотомоделі не мають жодних шансів отримати роботу няні. Матері сімейств, яким зазвичай належить останнє слово, красивим дівчатам відмовляють одразу, вбачаючи в них потенційних конкуренток за симпатії чоловіка. Кандидатури молодих, довгоногих, миловидних дівчат у кадрових агентствах навіть не розглядають.
Вважається, що няня має бути старшою жінкою, з життєвим досвідом, почуттям відповідальності й без довгих ніг.


Зараз ви читаєте новину «Києву потрібні кваліфіковані Мері Поппінс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути