Ексклюзиви
четвер, 10 вересня 2020 06:55

"Кажуть, що ви поручителі за кредитом і потрібно сплатити борг"

Національний банк планує створити реєстр колекторських компаній. Установити вимоги щодо дотримання ними етичної поведінки під час роботи з боржни­ками.

Якщо виявлятимуть порушення, колекторську компанію виключатимуть із реєстру. Банкам, фінансовим компаніям заборонять співпрацювати з нею. Протягом місяця НБУ отримує понад 500 скарг від громадян на дії колекторів.

— Ініціатива Нацбанку не вирішить проблем. Швидше матиме рекомендаційний характер. Тому говорити про впорядкування цього ринку чи застосування санкцій проти колекторських компаній — безперспективно, — розповідає адвокат Ростислав Кравець, 47 років. — Сьогодні Кримінальний кодекс передбачає відповідальність за незаконні дії кредиторів щодо боржників по кредитах. Це безпосередньо статті про вимагання та примушування до виконання цивільно-правових обов'язків. Питання в тому, що правоохоронні органи не працюють як слід. Тому колектори дозволяють собі тероризувати боржників. Найперше треба змусити працювати поліцію. Проблему вдасться вирішити після того, як з'являться кілька десятків вироків колекторам.

Боржники, які стали жертвами переслідувань і погроз, мають звернутися до правоохоронців. Водночас найчастіше Служба безпеки чи поліція просто закриває кол-центри, які займаються телефонним тероризмом. Трапляються випадки, коли колектори дзвонять сусідам, родичам боржників. Кажуть, що ви поручителі за кредитом і потрібно сплатити борг. Жодна людина не може стати поручителем без особистої згоди та підпису. Це шантаж і вимагання, за це передбачена кримінальна відповідальність.

Вирішувати питання з боржниками та колекторами потрібно комплексно. Національний банк із 1 липня регулює роботу небанківських фінансових установ, які видають швидкі кредити. Уже був законопроєкт, яким пропонували встановити дохідність таких організацій не вище 200 відсотків. Сьогодні вона стартує від 500 відсотків річних. Саме це питання насамперед має вирішити Нацбанк.

Зараз ви читаєте новину «"Кажуть, що ви поручителі за кредитом і потрібно сплатити борг"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути