четвер, 16 вересня 2021 07:56

Картопля коштуватиме не більше 13 гривень

Автор: GETTYIMAGES
  Селяни збирають картоплю поблизу Каланчака на Херсонщині. В області цьогоріч урожай зіпсували часті зливи. Приватники збувають його гуртовими партіями в середньому по шість гривень за кілограм
Селяни збирають картоплю поблизу Каланчака на Херсонщині. В області цьогоріч урожай зіпсували часті зливи. Приватники збувають його гуртовими партіями в середньому по шість гривень за кілограм

— Інформація, що врожай картоплі зіпсувався через зливи, недостовірна. Від дощів постраждала Херсонська область. На Полтавщині, Запоріжжі, Київщині, Чернігівщині була посуха. Врожай кращий, ніж торік. Дефіциту не буде, — розповідає 48‑річна Оксана Руженкова, виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі.

За скільки фермери збувають картоплю?

— Ціни суттєво нижчі за торішні. Наприкінці серпня-вересня 2020‑го картоплю закуповували в господарств по 12–14 гривень. Цьогоріч вона коштує 5 гривень за кілограм. Згодом вартість трохи зросте. Бо врожай закладуть у сховища, використовуватимуть електроенергію. Це вплине на собівартість. Але ціна не перевищить 13 гривень. Якщо перетне цю позначку, то в Україну знову масово завозитимуть імпортну картоплю.

В інших країнах як вродило?

— У Росії, Білорусі, Польщі, Німеччині, Нідерландах, Бельгії, Франції цього року врожай картоплі не найкращий. У всіх є недобір в межах 10–16 відсотків внутрішньої потреби.

Як змінилося споживання в Україні?

— Українці стали їсти менше бульби. Років 10 тому одна людина споживала до 150 кілограмів. Зараз — 130 за рік. У містах на кожного припадає 90–95 кілограмів, — ­продовжує Оксана Руженкова. Кілька сезонів була засуха, поганий урожай, тож картопля була дорога. Люди замість неї купували макарони, крупи.

Найбільше картоплі вирощує населення. Щось змінилося за рік?

— Цього року в домогосподарствах вона вродила. Вистачить і на продаж, і для їжі.

Площі не наростили. Основна причина — не запрацювала державна програма розвитку промислового картоплярства. Чимало підприємств через це потрапили у фінансову скруту. Бо фермери повірили чиновникам, взяли кредити. Збудували сховища, купили обладнання для миття й сортування картоплі. Але держава не виплатила компенсації. Якщо і пощастить отримати допомогу, то на спорудження картоплесховищ. Це не сприяє розвитку промислового картоплярства в Україні. Тому їстимемо імпортну бульбу і вирощену населенням.

Не в найкращій ситуації перебувають підприємства з переробки картоплі на крохмаль. Не витримують конкуренції з білоруським продуктом, що продається за заниженими цінами.

Президент заявив, що в кожній області мають відкрити по одному новому підприємству. Могли б це бути заводи з переробки картоплі?

— Наступного року держпрограмою передбачено будівництво двох заводів. У Чернігівській області мають запустити виробництво картопляного протеїну. Його використовує все птахівництво. Зараз весь імпортуємо. Вітчизняна продукція буде в рази дешевша.

Другий завод — крохмальний на Львівщині. Вже заклали фундамент і звели будівлю. Проєкт перспективний. Бо в тому регіоні немає такого підприємства. Західна Україна возить переробляти картоплю на крохмаль на Чернігівщину. Це затратно. Проєкт передбачає спорудження другої лінії. З картопляного крохмалю планують виготовляти пакети й одноразовий посуд.

Зараз ви читаєте новину «Картопля коштуватиме не більше 13 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути