39-річна Ліна Скоцька купує картоплю на ринку Вишенька у Вінниці. Просить зважити 5 кг.
— Дорогуща — страшне! Крупна йде по 4 гривні кіло. А тиждень тому була по 2,5. Хтіла взяти 10 кіл. Але взяла замало грошей.
Дрібнішу бульбу пропонують по 2,5 грн/кг. Але таку, як почистити, не буде що їсти, вважає вінничанка.
Супермаркети теж підвищили ціни. У Черкасах магазин "Гранд-маркет" продає велику картоплю по 4,20.
— А в сусідньому овочевому кіоску — по 5, — каже продавщиця Тетяна.
Така ж ціна на столичному Лук"янівському ринку.
У райцентрах Рівненської та Полтавської областей овоч продають по 2,2–2,4 грн/кг. В обласних центрах дорожче.
— У нас бульбу називають другим хлібом, — говорить 51-річний Петро Пишняк, сільський голова Старого Села Рокитнівського району Рівненщини. — Роботу знайти важко. Ми живемо із журавлини та бульби. Кожна сім"я вирощує картоплю на продаж. По неї приїжджають вантажівки з Криму, Києва та Донбасу. Овоч часто вимінюють на макарони, крупи, пральний порошок, навіть теплі колготи.
Заготівельники дають селянам за 1 кг бульби близько 2–2,30 грн.
— Картопля вродила добре. Але через дощі вона поганої якості, з хворобами. Це не дозволяло довго зберігати врожай. Восени фермери намагалися збути його пошвидше. Зараз дефіцит картоплі, тому й ціна піднімається, — пояснює Ольга Королевич, 25 років, менеджер компанії "Агромак юкей". Фірма вирощує картоплю в Кам"янка-Бузькому районі Львівщини. — Думаю, до кінця зими ціни зростуть до 5,5 гривні за кіло. Тому краще запастися кількома мішками зараз.
Коментарі