пʼятниця, 03 лютого 2012 06:30

Гроші з карток шахраї викрадають через інтернет

2 тис. грн вкрали із платіжної картки жителя столичного Харківського масиву Павла Денисюка, 29 років.

— У грудні я знімав у банкоматі трохи грошей. Краєм ока помітив, що за мною стоять троє хлопців. Нібито в черзі до банкомата. Я запхав картку в кишеню, сів у трамвай. Одного з тих хлопців, які стояли біля банкомата, потім бачив у трамваї. Удома поліз по картку. А її немає в кишені. Витягли в трамваї, — розповідає Павло.

Він подзвонив у колл-центр банку заблокувати картку. Але всі гроші зняли. Написав заяву в райвідділ міліції. Там сказали, що нічим не допоможуть.

Підгледіти пін-код і потім викрасти картку — це найпростіший і найпоширеніший спосіб крадіжки картки, помітили в Українській міжбанківській асоціації членів платіжних систем "ЄМА". Крадії також посипають кнопки банкомата ледь помітною графітовою пудрою. Це дозволяє відновити код.

— Далі крадій біжить до супермаркету і розплачується вашою карткою. Адже не скрізь вимагають введення пін-коду. Купивши телевізор чи телефон, може продати потім на базарі чи через інтернет, — пояснює Дмитро Сахно, 23 роки, з асоціації "ЄМА".

Організована група злочинців ставлять на банкомати накладні клавіатури та насадки перед щілиною карт-рідера. Вони зчитують дані картки, які потім використовують для виготовлення підробної. Із нею знімають усі гроші. Зазвичай клавіатура та щілина вмонтовані на одному рівні із поверхнями банкомата. А шахрайські пристрої, накладені поверх клавіатури, трохи виступають над поверхнею. За цією ознакою їх і можна розпізнати.

Також використовують мініатюрні камери. Кріплять їх над клавіатурою банкомата, щоб помітити пін-код на звороті картки. А потім крадуть картку у власника.

Новий різновид шахрайського приладдя, шіммер — це мікросхема, наклеєна на плівку завтовшки 0,2 мм.

Її вводять у щілину банкомата. Пристрій зчитує дані картки, запам'ятовує пін-код. Щоб помітити, треба уважно оглянути щілину кард-рідера. Тонка плівка трохи виступає зі щілини.

— Недавно у столиці був випадок: шахраї поставили в торговельному центрі фіктивний банкомат. Місце людне. Усі підходять, вставляють картки. А шахрайська апаратура одразу сканує і передає їхні дані, — продовжує Дмитро Сахно. — Та найпростіший спосіб — переписати з чужої картки 16-значний номер, строк дії, ім'я власника та сіві-код на звороті. Цих даних досить, щоб оплатити покупку через інтернет.

Також шахраї створюють підробні сайти інтернет-магазинів, щоб отримувати платежі за неіснуючі покупки. Адреси таких сайтів відрізняються від справжніх на одну-дві літери.

Тримайте подалі від родичів та друзів

В Українській міжбанківській асоціації членів платіжних систем "ЄМА" радять, як убезпечитися від викрадення грошей з карток:

— підписати картку на звороті. Касир магазину матиме змогу звірити підпис на картці та квитанції про оплату;

— запам'ятати пін-код. Його не можна зберігати в гаманці, разом з карткою;

— тримати картку подалі від родичів. Рідні, друзі можуть потай скористатися карткою, потім повернути;

— не залишати біля банкомата чеки. На них вказані номери картки та трансакції;

— не використовувати картку, що раніше була заявлена як втрачена або викрадена, а потім знайшлася;

— встановити добовий ліміт на певну суму та кількість операцій з карткою;

— підключити послугу СМС-банкінг. Повідомлення про операції із карткою надходитимуть на мобільний телефон;

— щомісяця перевіряти баланс картки.

 

Зараз ви читаєте новину «Гроші з карток шахраї викрадають через інтернет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути