вівторок, 20 листопада 2007 16:51

Газ до сільської хати проклали за 5 тисяч гривень

Жителька села Строків Попільнянського району на Житомирщині Алла Шваб, 62 роки, з чоловіком купила стареньку хату. Господарі перезимували, а навесні заходилися робити ремонт. Почали з підведення газу.

Чоловік, 62-річний Іван Бур"яновський, звернувся до районної газової контори.

— За техумови на проект із мене взяли 30 гривень. Потім треба було замовити сам проект. Він обійшовся в 420, — каже Іван. — Нам ще сказали оплатити таксі для проектувальника до нас додому й назад. Або приїхати власним авто. Ми попросили сусіда привезти жіночку-проектувальницю. Заплатили йому за бензин. Так вийшло дешевше.

Проект готували з червня до кінця жовтня. Стара піч для газового обладнання не підходила. Іван її розібрав. Нову топку-котел склали з вогнетривкої цегли, її подружжя тримало про всяк випадок. Заплатили лише за роботу майстрові 350 грн. Він упорався за один день.

Сусіди вже підвели газ, тож новоселам потрібно було лише прокласти трубу через дорогу завдовжки 10 м. Ще стільки ж — від воріт до хати й літньої кухні. Траншею викопав господар. Газогін треба закопувати на глибину не менше 80 см, пояснили в газконторі.

Майстрам дали сотню на "могорич"

— Наша хата — на пагорбі. Тому я спершу викопав рів по похилій, — веде далі чоловік. — А газівники приїхали, подивилися і сказали переробляти. Дно канави має бути горизонтальним. У пагорб біля своєї хати я заглибився на повен зріст — метр і 75 сантиметрів.

За газифікацію та труби газконтора виставила кошторис — 3480 грн. Газовий лічильник за 300 грн Іван купував окремо. Ще 35 грн віддав за два гнучких шланги. Один — щоб підвести газ від труби до пічки. Другий — під"єднати газову плиту в літній кухні.

— Майстрам дали сотню на "могорич", для годиться, — говорить Алла Шваб.

Гроші на газ подружжя збирало рік. Алла та Іван отримують по 500 грн пенсії. Газ підключили після оплати кошторису.

Газове опалення обійшлося господарям у 4,75 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Газ до сільської хати проклали за 5 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути