Ексклюзиви
четвер, 02 вересня 2021 06:35

Фермери не заробили на кавунах

Деякі мережі супермаркетів цього тижня пропонують акції на кавуни — по 3–4 грн/кг. До цього коштували 6–7 грн.

— Це не акція. Минулого місяця кавун був на гурті по 1,5 гривні. Магазини продавали його по 6–7. Бо до закупки треба додати ще затрати на транспорт, логістику. Зараз гуртова ціна — менше гривні. Тому й кажуть, що по акції 4 гривні. Люди купують. Весь липень українці їли імпортні кавуни. Вартість доходила до 30 гривень. Нині торгують українськими, — говорить 39-річний Олександр Хорєв, керівник проєкту "АПК-інформ: овочі і фрукти".

Фермери Херсонщини скаржаться, що змушені продавати кавуни з поля по 50–60 коп.

— Довгий час трималася закупівельна ціна 1,5 гривні. Вона також невигідна підприємцеві. Коли вартість опустилася менше гривні — це вже збиток, — продовжує Хорєв. — Цьогоріч відбулося зміщення сезону. Була прохолодна весна. Тому з раннім кавуном наші фермери не вийшли на ринок. Українці їли азербайджанські, турецькі. Потім пізні сорти псували дощі. Аграрії їх пере­саджували, щось рятували. Зараз у продажу стандартний кавун, який мав з'явитися в магазинах на початку серпня. А вийшло тільки з другої половини місяця завезти. Зміщення сезону не дало фермерам заробити цьогоріч. Сезон кавунів триватиме протягом вересня. Торгуватимуть пізніми сортами. Останні роки на ринку з'явилися жовті, без кісточок. Це все вітчизняна продукція.

Більшість плодово-овочевого ринку в Україні перебуває в тіні.

— Виробники збувають кавуни з поля за готівку. А постачальники якось роблять документи на товар, перепродують його. Мережа супермаркетів за готівку з поля не візьме, бо їм потрібні документи. Тому часто у підприємців виникають проблеми зі збутом урожаю, — додає Олександр Хорєв.

Зараз ви читаєте новину «Фермери не заробили на кавунах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути