Ексклюзиви
вівторок, 03 квітня 2012 07:45

Фальшивий диплом виготовляють за два дні

Автор: малюнок: Дмитро СКАЖЕНИК
 

Фальшиві дипломи вищих навчальних закладів у Вінниці можна купити від $250. Оголошення розміщають на міських сайтах. Телефонувати можна із 9.30 до 19.30. Є припис: "Если нашли дешевле, чем у нас, сообщите нам, и мы сделаем скидку".

На дзвінок відповідає чоловік, представляється Олексієм. Пояснюю, що мені потрібен червоний диплом філологічного факультету Вінницького педуніверситету.

— Таких нового зразка, пластикових, поки що не продаємо, бо бланки закінчилися. Можемо зробити диплом-книжку старого зразка, — відповідає Олексій. — Червоний диплом коштуватиме 450 баксів. Додаємо вкладиш з оцінками. Вам який рік випуску вказувати? Можемо видати свіжий, за 2012-й.

Питаю про якість бланків і гарантії.

— Бланки мають усі печатки, голограми, ступені захисту. Усе за стандартами Міністерства освіти. Від оригінала не відрізниш. Єдина відмінність — інформації про видачу диплома не буде в базі даних Міносвіти. Підробні дипломи неможливо десь зареєструвати. Але не бійтеся, що вас викриють. Дипломи не перевіряють навіть під час вступу до універів. Документ можна перевірити, лише подавши офіційний запит у вуз. Та я не пам'ятаю, щоб десь це робили. Із нашими дипломами люди вступали в інші інститути. Ми працюємо понад два роки. Маємо кілька тисяч клієнтів. Ніхто не жалівся. Є й відомі в країні люди, доктори та кандидати наук.

Щоб отримати диплом, треба заповнити заявку на інтернет-сайті. Вказують прізвище, ім'я та по батькові, рік народження, назву вузу, дату вступу та закінчення, факультет і спеціальність, середній бал оцінок, номер телефону та електронну адресу. Документ виготовлять за два дні. Фотокопію спершу пришлють на електронну пошту. Якщо помилок немає, готовий документ відправляють експрес-поштою. При отриманні замовник має надіслати в конверті готівку. Її доставка обійдеться в 1% вартості диплома.

Олексій уточнює, що може виготовити дипломи будь-якого вузу України чи Росії. З усіма має зв'язки. Для нумерації документів використовують реєстри вузів. Можна також змінити дані справжнього диплома. За $300 виготовлять копію дійсного, але зі зміненими даними. Приміром, що випускник навчався на стаціонарі, а не заочно.

— Сільські дівчата замовляють за 100 доларів виклики на сесії. Брешуть батькам, що їдуть на навчання. А самі займаються в місті хтозна чим. Є "сувенірні" замовники: просять диплом, щоб серед цифр номера були три сімки підряд. Вірять, що це принесе удачу. Один дивак попросив шість шісток підряд. Заплатив на 150 доларів дорожче.

Фірма виготовляє також атестати про середню освіту, дипломи кандидатів і докторів наук. Можна отримати й звання академіка. Такий документ обійдеться в $1 тис.

Іноді клієнтам відмовляють. Наприклад, не стали робити диплом Київської духовної семінарії. Часто запитують посвідчення водія, кандидата в майстри спорту, трудові книжки, студентські квитки та заліковки.

— Ми таким не займаємося. Також не робимо дипломи на майбутні роки. Це прикмета погана. Один турок хотів відкосити від армії. Попросив підтвердження про вступ в український вуз і студентський квиток. Ми відмовили, бо в посольстві все перевіряють. А один пацан захотів собі диплом про вищу освіту, хоча сам тільки прийшов з армії. Наївний. Він не знає, що на бакалавра треба вчитися чотири-п'ять років.

У Києві, Дніпропетровську та Харкові дипломи виготовляють 20 фірм.

Пластиковий нового зразка за $800 — для вузів, технікумів і профтехучилищ однаково. Дипломи-книжки старого зразка, які видавали до 1999 року, — від $350. Така ж плата і за документи для іноземців. Докторам наук зроблять диплом за $1 тис.

Викрили чиновників із підробленими дипломами

Із 300 чиновників високого рангу недостовірні документи про вищу освіту мають 10-15 осіб, підрахували в головному управлінні Державної служби. Призначення високопосадовців затверджують Камбін і президент.

Із 2009-го року Головне управління по боротьбі з організованою злочинністю МВС перевірило дипломи про освіту 3,5 тис. держпосадовців. Направляли запити в Міністерство освіти. Підробки виявили в таких осіб:

— Андрій Слюсарчук, колишній професор Львівського державного інституту сучасних новітніх технологій і управління, Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Шупика,

— Андрій Кислинський, екс-заступник голови Служби безпеки;

— Володимир Огура, колишній керівник міського управління освіти Львова;

— Ігор Гуменчук, екс-заступник управління природних ресурсів Львова;

— В'ячеслав Бабенко, екс-голова Лисянської райдержадміністрації, депутат обласної ради Черкащини.

 

Зараз ви читаєте новину «Фальшивий диплом виготовляють за два дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути