вівторок, 24 березня 2009 16:13

Єгору Ковильову податківці повернуть 1800 гривень

Автор: фото: Олена МАРЧЕНКО
  Ганна Міхіна (ліворуч) та Ольга Мирончук (у центрі) допомагають киянкам Ірині Петренко та Світлані Новицькій заповняти заяви на податковий кредит. Навчання у вузах жінки оплачують власним коштом
Ганна Міхіна (ліворуч) та Ольга Мирончук (у центрі) допомагають киянкам Ірині Петренко та Світлані Новицькій заповняти заяви на податковий кредит. Навчання у вузах жінки оплачують власним коштом

Киянка Ірина Петренко, 32 роки, працює менеджером на підприємстві "Декарт". Навчається у транспортному університеті. За навчання платить. Тому оформляє податковий кредит — повернення частини сплачених податків.

23 березня прийшла заповнити бланки на податковий кредит у районній податковій інспекції Солом"янського району столиці, що на вул. Смілянській.

— Від друзів дізналася, що можна повернути частину витрат на навчання, — каже Петренко. — 2007-го сплатила 4200 гривень. Податкова повернула мені 400. Торік заплатила за навчання стільки ж. Але мені збільшили зарплату. Суму податкового кредиту треба перераховувати.

18-річна Ганна Козелець — студентка Вінницького аграрного університету. За неї платить мати. Торік — 4 тис. грн. Податкову декларацію і заяву заповнили в лютому 2009-го. Податківці вже переказали на рахунок матері 560 грн.

Сумчанин Єгор Ковильов, 42 роки, купив у кредит квартиру. Тепер щомісяця сплачує 2500 гривень тіла кредиту і 1000 грн — за відсотками. Отримує зарплату 4 тис. грн, тобто 48 тис. на рік.

Він теж має право на податковий кредит, каже перша заступниця начальника податкової інспекції в Солом"янському районі 51-річна Ольга Мирончук. Із громадян стягують 15% прибуткового податку. У випадку Єгора Ковильова — 7200 грн за рік. Його рахують так: 48 000х0,15=7200 грн.

Для обчислення податкового кредиту від сукупного річного доходу віднімають предмет податку — відсотки за кредитом. У Єгора Ковильова це 12 тис. грн. (48 000–12 000)х0,15=5400 грн.

Результат віднімають від суми нарахованих податків: 7200 грн—5400 грн=1800 грн. Отже, податкова інспекція поверне Ковильову 1,8 тис. грн.

За навчання заплатила 4 тисячі гривень. Податківці повернули 560

— Дрібниці, але все одно приємно. У мене зайвих грошей не буває, — всміхається чоловік.

— У декларації треба вказати всі доходи з 1 січня по 31 грудня минулого року, — уточнює начальниця відділу ДПІ Солом"янського району 48-річна Тетяна Денискіна. — Сюди входять зарплата, премії, а також дохід від підприємництва чи здавання в оренду своєї квартири. Ви маєте вказати, чи маєте у власності житло, земельну ділянку або транспорт.

Загальна сума податкового кредиту не може перевищувати річну зарплату платника, а також суму його податків.

Бланк декларації видають у районній податковій інспекції. Його можна роздрукувати з сайту Державної податкової адміністрації www.sta.gov.ua.

— Декларацію подають особисто, — каже Ольга Мирончук. — Але зараз у нас черги. Бо кінцевий термін подачі — 31 березня. Простіше буде заповнений документ надіслати листом. Звітність зарахують за поштовим штемпелем.

Утім, претенденти на податковий кредит можуть подавати декларацію впродовж року. Кошти повернуть за 60 днів після оформлення.

У ДПІ Солом"янського району столиці вже прийняли 455 заяв на податковий кредит. Повернуть 350 тис. грн.



На що дають податковий кредит:

— погашення частини відсотків житлового кредиту;

— оплату навчання;

— благодійні пожертви;

— витрати на страхування життя;

— витрати на усиновлення;

— штучне запліднення.


Що вважають доходом:


— зарплату, премії, грошові та натуральні виплати, винагороди за місцем основної роботи;

— плату за роботу за сумісництвом;

— авторські винагороди, плату за виконання разових робіт;

— дивіденди від акцій, облігацій, інвестицій;

— надходження від підприємницької діяльності;

— плату за здавання в оренду та продаж приміщень, майна;

— кошти, одержані за кордоном;

— спадщина.

Зараз ви читаєте новину «Єгору Ковильову податківці повернуть 1800 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути