четвер, 26 червня 2008 18:07

"ЄДАПС" вимагає від ЦВК провести тендер на створення Державного реєстру виборців

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Член ради директорів консорціуму ”ЄДАПС” Андрій Первушин: ”Розроблений нами новий закордонний паспорт ОБСЄ визнала одним із найкращих у світі”
Член ради директорів консорціуму ”ЄДАПС” Андрій Первушин: ”Розроблений нами новий закордонний паспорт ОБСЄ визнала одним із найкращих у світі”

26 червня агентство "Інтерфакс-Україна" влаштувало прес-конференцію з приводу порушень щодо створення Державного реєстру виборців.

Держбюджет виділив на цю автоматизовану інформаційно-телекомунікаційну систему 45 млн грн. В Україні є три-чотири компанії — лідери IT-галузі, спроможних упоратися із цим завданням. Серед них — консорціум "ЄДАПС". За чинним законодавством, виконавця мали обрати на тендері.

— Центрвиборчком 5 вересня оголосив тендер таким, що не відбувся. А в грудні кулуарно обрали компанію, яка й почала працювати над реєстром виборців. Проте в законі прописано: систему має створювати компанія — переможець тендера, — розповідає народний депутат від Партії Регіонів Василь Грицак, 47 років.

До наступних виборів мають запровадити картку виборця з багаторівневою системою захисту. У неї вмонтують чіп із особистими даними громадянина. Запровадження картки унеможливить фальсифікації. Консорціум "ЄДАПС" має досвід виготовлення надійних ідентифікаційних документів. Приміром, розроблений ним новий закордонний паспорт для громадян України було визнано ОБСЄ одним із найкращих у світі. Водійські посвідчення, які теж випускає "ЄДАПС", отримали високу оцінку Європейського союзу.

— Ми розробили три захисні системи для МВС — систему для виїзду за кордон, систему захисту інформації при видачі водійських посвідчень, систему реєстраційного обліку фізичних осіб та їх документування, — каже член ради директорів консорціуму "ЄДАПС" Андрій Первушин, 44 роки. — Не сумніваємося, що виграли б тендер і на укладання Реєстру виборців.

Державний реєстр виборців має бути розроблено до грудня цього року.

— Ми пропонуємо провести конкурс серед фірм, здатних створити надійну систему, — каже Первушин. — Інакше впровадження системи Держреєстру може затягнутися. І немає гарантії, що бюджетні кошти на створення і впровадження системи використають доцільно. Ефективну суму, яку мають витратити, визначать шляхом чесної конкуренції, на прозорому тендері.

Трудовий колектив консорціуму опублікував відкритого листа, в якому звернувся до Президента України, прем"єр-міністра, голови Центрвиборчкому з оскарженням дій ЦВК. Та поки що відповіді не отримав.

Якщо створення Держреєстру не вестиметься у відповідності до законодавства України, консорціум "ЄДАПС" оскаржуватиме дії ЦВК у суді, запевняє Первушин.

Зараз ви читаєте новину «"ЄДАПС" вимагає від ЦВК провести тендер на створення Державного реєстру виборців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути