вівторок, 27 лютого 2018 06:30

"Думають, що не доведеться повертати гроші. Або борг пробачать"

— На балансі банків-банкрутів перебуває приблизно 40 тисяч іпотечних кредитів фізичних осіб. Загальний борг — 68 мільярдів гривень, — каже Ольга Білай, 38 років, директор департаменту управління активами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

— На банки "Надра" та "Дельта" припадає близько двох третин боргу. Було укладено понад 26 тисяч кредитних договорів на суму більш як 44 мільярди гривень.

У які роки брали кредити на житло? Скільки позичальників продовжують платити?

— Обслуговується 2–3 відсотки кредитів. Решта позичальників не платять. Більшість позик на купівлю нерухомості були видані до 2009 року. Майже 90 процентів — в іноземній валюті.

Фонд гарантування запропонував програму зменшення заборгованості за іпотечними кредитами. Хто зможе скористатися новими умовами?

— Розроблені фондом умови реструктуризації будуть єдині для всіх банків, що ліквідуються. Участь у програмі добровільна. Скористатися нею зможуть фізичні особи. Серед ключових переваг — переглянули черговість погашення боргу. У першу чергу позичальник платитиме основну суму кредиту — тіло. Потім — процентну ставку. Вона встановлюється на рівні 0,01 відсотка річних. В останню чергу — комісію банку. (Раніше платили навпаки: комісії, відсотки, тіло кредиту. — ГПУ). Після укладення договору про реструктуризацію позичальнику необхідно буде сплатити не менше ніж 10 відсотків від суми кредитної заборгованості.

Якщо боржник виконає всі умови програми — штрафи і нараховані раніше санкції не застосовуватимуть.

Чим це вигідно боржникам, банкам?

— Для нас важливо було знайти баланс між інтересами позичальників і банків. Переглядати валюту позики, курс, пробачати частину боргу заборонено законодавством про систему гарантування вкладів. Позичальники зможуть відновити співпрацю з банками на більш вигідних умовах, ніж передбачено в кредитному договорі. Зменшиться сума боргу. Це полегшить навантаження на сімейний бюджет. Люди, які не платили кредити, відновлять свою репутацію.

Чому боржники не платять?

— Є дві основні причини. По-перше, фінансові труднощі — втратили роботу або зменшився дохід. Друга причина — люди свідомо не платять. Чекають, що буде з банком. Думають, що не доведеться повертати гроші. Або після ліквідації фінустанови борг пробачать. На жаль, така позиція сприяє збільшенню заборгованості.

Якщо громадянин не звернеться до фонду, права вимоги за кредитом будуть продані?

— Усі кредити будуть виставлені на продаж. Позики тих, хто звернеться до фонду, — в останню чергу.

Позичальник може дізнатися, чи продають його кредит, за номером договору на нашому сайті. Крім того, фонд розсилає листи на поштові адреси, які позичальники зазначали під час укладання договору з банком. Вказується дата, час торгів та початкова ціна. Також можна подзвонити на гарячу лінію. Позичальник та поручитель за кредитом не можуть брати участі в аукціонах. Вони відбуваються в системі "Прозорро. Продажі". З 1 лютого торги проходять за голландською системою. Спочатку продають кредит за 100 відсотків балансової вартості — тіло плюс відсотки. Упродовж дня ціна покроково знижується. З осені минулого року на аукціон було виставлено близько 1800 іпотечних кредитів фізичних осіб.

Знижка може бути 80 відсотків

— На умови, що запропонував Фонд гарантування, погодяться менш як один відсоток позичальників. Бо ця програма не є обов'язковою, — ­говорить адвокат 44-річний Ростислав Кравець.

— Реструктуризація іпотеки вигідна банкам, державі. Для фізичних осіб — ні. Дія більшості кредитних договорів закінчується в 2025–2030 роках. Фонд гарантування може дати розстрочку лише на рік чи два. Позичальники за цей період не погасять заборгованість. Вигідніше зачекати, коли іпотечні кредити виставлять на аукціон. І викупити через посередника. Були випадки, коли знижка становила 70–80 відсотків суми позики.

Проблему з валютними іпотечними кредитами потрібно було вирішити ще 2009-го. Перевести їх у гривню. Тоді експерти наголошували, що держава витратила б на це майже 20 мільярдів гривень. Але керівництво Нац­банку не погодилося. Натомість витратили 200 мільярдів гривень, закрили 60 банків. Фактично зробили банкрутами половину населення. Банкрутство банків не пов'язане з боргами за іпотечними кредитами. Основна причина — не розраховуються корпоративні позичальники. Вони часто пов'язані з власниками фінустанов.

Зараз ви читаєте новину «"Думають, що не доведеться повертати гроші. Або борг пробачать"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути