Ексклюзиви
четвер, 14 жовтня 2021 00:00

Долар подорожчає в листопаді

Від початку жовтня долар почав дешевшати. За останній тиждень офіційний курс Нацбанку знизився з 26,61 до 26,36 грн. Експерти прогнозують, що до наступного понеділка американська валюта подешевшає до 26,30 грн.

— Гривня зміцнюється. Валютний курс тісно пов'язаний із вартістю грошей. Нац­банк у декілька етапів останнім часом підвищив облікову ставку, яка впливає на це, — каже економіст Ярослав Жаліло, 49 років. — Це відіграло важливу роль у зміцненні гривні. Друга причина — надходження валюти від експортерів аграрної продукції. Очікується подорожчання енергетичних ресурсів. Воно впливатиме на вартість зберігання урожаю. Тому виробники не зволікають із продажем. Валюта надходить і від іноземців, які вкладають гроші в українські цінні папери.

Нижче 26 гривень за долар курсу не побачимо. Думаю, що вже досягнули "дна" стосовно зміцнення гривні. У бюджет був закладений курс 29 гривень до кінця року. На цей показник не вийдемо, але долар дорожчатиме. Є ще ризики, які найближчим часом можуть спрацювати і вплинути на курс. Зокрема, подорожчання газу на зовнішніх ринках. Треба буде більше коштів на закупівлю. Ситуація на ринку нафти, погіршення торговельного балансу. Але катастрофічного знецінення гривні не станеться.

Пропозиція валюти перевищує попит, заявили в Нацбанку. У вересні викупили на валютному ринку $139,6 млн.

— Надлишок валюти — головна причина, чому зараз гривня зміцнюється. Якби Нацбанк не викуповував долари, то побачили б ще більше подешевшання, — продовжує Ярослав Жаліло. — Попереду довгі вихідні в Україні. Можливо, обмінники зафіксують на цей час трохи підвищений курс валют. До кінця жовтня він залежатиме від потоку коштів від експортерів. Коли сповільниться — долар подорожчає. Скоріше це відбудеться в листопаді.

Основна продукція, яку ми реалізовуємо на зовнішньому ринку, слабо пов'язана з коронавірусними обмеженнями. Зараз у більшості країн жорсткого карантину не очікують, як це було торік. Світ уже пристосувався. Тому думаю, що прямого впливу наслідків пандемії на валютний ринок України не буде. Опосередковано впливає невизначеність, сповільнення активності. Люди менше подорожують, їздять на заробітки.

Були прогнози стосовно курсу 30 гривень за долар до кінця року. Найближчим часом передумов для цього немає. Таке можливе, якщо виникнуть серйозні, нестандартні причини. Ситуація на світових енергетичних ринках дуже важлива. Зокрема, чи вдасться подолати сплеск спекулятивних цін на газ. Якщо так, економіка розвиватиметься нормально. Інакше матимемо глобальну кризу, що зачепить і Україну.

Зараз ви читаєте новину «Долар подорожчає в листопаді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути