Ексклюзиви
пʼятниця, 15 лютого 2019 00:45

До пенсії не вистачило чотири місяці стажу

– Мені на пенсію треба було виходити у 58,5 року, за законом. Це припало на 12 вересня торік, – розповідає 59-річна Тамара Терещенко з Городні на Чернігівщині.

– До пенсійного пішла раніше, в серпні. Сказали, що необхідно 25 років стажу. А в мене не вистачає чотирьох місяців. Порадили докупити стаж. Принесла трудову книжку, диплом, інші документи. З'ясувалося, що в дипломі в дівочому прізвищі одна буква не сходиться. Я Шаропата, а в дипломі – Шарапата. Ще в трудову не записали дев'ять місяців, коли стояла на біржі. У пенсійному сказали протягом трьох місяців донести документи. Довелося їхати в училище в російське Клімово в Брянській області, виправляти диплом. Шукала й інші документи, що підтверджують стаж. За 2,5 місяця впоралася.

23 листопада прийшла до пенсійного з повним пакетом документів. Написала заяву. Мене відправили в місцеву податкову купувати стаж. Там попросили довідку, скільки саме бракує місяців. А в пенсійному її не дають. Кажуть – ми не зобов'язані. Футболили з однієї установи в іншу. Ледь до інфаркту не довели. В пенсійному сказали, що маю викупити стаж до Нового року. Бо з 1 січня вже не чотири місяці треба буде, а рік і чотири місяці. З 2019-го для пенсії знадобиться 26 років стажу.

Порадили їхати до самого головного податківця області. Приходжу до обласної податкової. Працівники йдуть з обіду. А я вся у сльозах. Питають: "Жіночко, що ви хочете?" Кажу, що чотири місяці ходжу, пенсії добиваюсь і ніяк не вдається. Мені треба до їхнього начальника. Дякувати Богу, люди хороші попались. Дали номер приймальні. Набрала, пояснила ситуацію. Кажуть: очікуйте, до вас вийдуть. Справді, прийшла молода дівчина. Я розповіла про свої поневіряння. Вона пішла, а невдовзі повернулася: "Все вирішено. Завтра приходьте в міську податкову. Вам усе дадуть". Було це ввечері 12 грудня. Я проїхала додому. Дорогою дзвонять з міської податкової: "Можете підійти". У них робочий день до 18:15. Куди мені вертатися? Наступного дня приїхала. Склали договір, що мені треба заплатити за чотири місяці стажу 6552 гривні 42 копійки. Сходила в банк, принесла квитанцію.

Думаю, ну нарешті пенсію мені нарахують. За три місяці з дня настання пенсійного віку. Та в пенсійному знову ошелешили – не коли минуло 58,5 року, а з дня укладення договору про купівлю стажу. Виходить, три місяці коту під хвіст. Якби в серпні, коли вперше прийшла, нормально пояснили, то я б раніше гроші заплатила. В середині січня призначили мінімальну пенсію.

Зараз ви читаєте новину «До пенсії не вистачило чотири місяці стажу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути