Ексклюзиви
вівторок, 08 вересня 2009 18:14

До 10 гривень розгойдають курс долара у вересні

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Касирка обмінника банку ”Золоті ворота”, що на Південному залізничному вокзалі в Києві, змінює курс долара. За день він подешевшав тут на 8 копійок
Касирка обмінника банку ”Золоті ворота”, що на Південному залізничному вокзалі в Києві, змінює курс долара. За день він подешевшав тут на 8 копійок

У понеділок, 7 вересня, київські обмінники продавали долар по 9–9,1 грн. Кілька банків лише скуповували валюту.

Наступного дня курс почав падати. Зранку на Південному вокзалі столиці долари продавали по 8,95 грн. А приймали по 8,08. О 10.00 таблички змінили. Курс продажу знизився до 8,87 грн.

— Вам треба 3 тисячі доларів? Стільки немає, — відповідають у обміннику банку "Золоті ворота". — Маємо тільки 1700. Зате здати можете без обмежень.

У консалтинговій агенції "Бізнес" кажуть, що курс штучно розгойдують. Вигідно це насамперед компаніям-експортерам. Вони відправляють за кордон метал та зерно. Валютну виручку можуть притримати на місяць, а за цей час розкрутити курс, щоб продати долари за більшу суму у гривнях. Заробляють на цьому і банки.

У грудні курс коливатиметься в межах 8–9 гривень за долар

Нацбанк сприяє спекуляціям. Там заявили, що у вересні продадуть $1 млрд. Хоча валюти потрібно більше, бо тільки приватні особи минулого місяця скупили $2,2 млрд. Люди бояться тримати заощадження в гривні, тому переводять їх у долари та євро. Чимало хто купує валюту для погашення кредитів.

Курс розгойдають до 10 грн за $1, вважає фінансовий експерт Ерік Найман, 40 років:

— Утім, до кінця року Нацбанк почне докладати зусилля для укріплення гривні. І в грудні курс коливатиметься в межах 8–9 гривень за долар.

Тим, хто має запас доларів, варто притримати їх до кінця місяця, бо його курс неодмінно поповзе вгору, радить експерт Марина Сидоренко, 31 рік. А тим, хто планує зробити заощадження в доларах, навпаки — саме тепер слід їх купувати.


Валютні кредити заборонять


7 вересня Нацбанк ухвалив рішення про заборону видавати кредити у валюті. Коли ця заборона почне діяти — невідомо. Кажуть, ближчим часом. Позики у валюті можна буде брати лише у безготівковій формі на оплату лікування та навчання за кордоном.
— Заборона таких кредитів зменшить попит на валюту. Відповідно, курс долара та євро має поступово знизитися, — вважає Микола Івченко з інформаційно-аналітичного центру "Форекс-клуб".

Зараз ви читаєте новину «До 10 гривень розгойдають курс долара у вересні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути