вівторок, 22 січня 2019 07:55

"Дівчина два роки щомісяця купувала по 20 доларів"

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

Протягом останніх двох місяців торік українці більше купували валюту, ніж продавали. У грудні придбали $744,1 млн, збули банкам $613,3 млн, повідомили в Нацбанку. В інші місяці, окрім серпня, переважав продаж іноземної готівки.

— Дійсно валюти почали більше купувати. У середньому беруть по 300–500 доларів, — каже вінницький валютник Володимир. Прізвище просить не вказувати. Обміном займається понад 14 років, стоїть на центральному базарі. — Люди не вірять у гривню. Один чоловік перед Новим роком обміняв на долари 20 тисяч гривень. Це була його 13-та зарплата і премія. Контингент людей, які купують валюту, змінився. Раніше переважно це були чиновники та люди середнього віку. Зараз — багато молоді. До мене ходить подружжя, їм по 23 роки. Купують валюту, відкладають на житло. Одна дівчина два роки щомісяця купувала по 20 доларів. Поїхала в Іспанію, там познайомилася з майбутнім чоловіком. Казала, що здійснила мрію.

До валютника підходить жінка у світлому пальті з чорнобуркою. Просить $500.

— Сину збираємо на весілля. Йому 23 роки, надумав женитися, — розповідає. Ховає купюри в червоний гаманець. — Він один у нас, треба шикарне весілля зробити. Заплановане на червень, то вже рік із чоловіком збираємо гроші. Долари купую раз на місяць. У день зарплати відкладаємо суму. Як маю час — іду міняти. Раніше теж валюту збирали. Я хотіла машину. Домовилися з чоловіком, що половину вартості назбираю сама. Решту він добавить. Але вийшло так, що він повністю оплатив машину. Гроші, що я заощадила, витратили на путівку в Туреччину та ремонт.

— Українці більше люблять долари. Ця валюта жодного разу не підвела, — продовжує Володимир. — Збирають на машини, житло, ремонти. Євро купують, якщо їдуть у подорож у країни Євро­союзу.

Кияни Марина й Антон Матковські 10 років купують долари, щоб придбати більшу квартиру.

— Колись нам батьки подарували "готельку", — говорить 34-річна Марина. — Мовляв, поживемо, заробимо на краще житло. Щомісяця купуємо 400–700 доларів. Кладемо їх на депозити у різних банках. Вдома тримаємо "заначку" 600 доларів на непередбачувані витрати. Одного разу ці гроші допомогли. Чоловік на роботі знепритомнів, відвезли в лікарню. Виявилося, що є проблеми з нирками. Півроку пробув на лікарняному. Жили на гроші з "заначки".

Щоб придбати квартиру, доводиться економити. Одяг купуємо лише за потреби, в перукарню не ходжу. Найбільша сума, що витратили — тисяча доларів. Із чоловіком літали торік у Єгипет. Хотіли розлучитися. Обговорювали, як ділитимемо гроші. Вирішили все ж поїхати разом відпочити. На курорті помирилися. Цього року плануємо переїхати в більше житло. "Готельку" виставили на продаж.

— Долари почала купувати, коли влаштувалася на ще одну роботу. Намагаюся щомісяця міняти не менше сотні, — розповідає 24-річна Роксолана Романюк. Працює менеджером у двох фірмах, тиждень через тиждень.

— Валюту витрачаю на мандрівки за кордон. Буває, що їду не заплановано, коли з'являються вигідні пропозиції. Тому треба завжди мати готівку. Користуюся додатками, де відслідковую дешеві квитки чи гарячі путівки. Іноді міняю гривні на польські злоті. Коли буваю у Польщі, то купую там долари. У них курс вигідніший. На гривні валюту не доводилося обмінювати. Стараюся розраховувати бюджет так, аби вистачало на все. Щодня записую витрати. Наприкінці місяця підбиваю загальну суму. Дивлюся, що корисного купувала, а від чого можна було відмовитися. Більшість друзів також намагаються щось відкладати. Жити без доларового запасу некомфортно. Не знаєш, що завтра з тобою може статися і коли знадобляться гроші. Щоб не позичати чи не брати терміновий кредит, краще мати заощадження.

За 7-річну іномарку заплатили 9 тисяч доларів

35-річний Артем Ткаченко працює програмістом у Черкасах. Зарплату отримує в доларах.

— На роботу запросив друг Вадим. Він один зі співвласників фірми. Одержую щомісяця тисячу доларів. Це зручно, — каже Артем. — Допомагає економити. Міняю якусь суму на життя. Решту не чіпаю, хіба припече. Хочемо з дружиною купити будинок у Свидівку за 15 кілометрів від Черкас. Із кожної зарплати відкладаю гроші. Підшукуємо варіанти. Родич працює в банку. Пообіцяв допомогти з кредитом.

— Перед Новим роком керівництво видало зарплату з премією в доларах. Я отримала одну тисячу, — говорить 29-річна Лілія Березенко з Черкас. ­Працює в агентстві нерухомості. — Торік на день народження подружка подарувала 100 до­ларів. Приїхала з Польщі. Заробляє там собі на квартиру. Мені житло дісталося від бабусі. А от машину весною хочу купити. Відкладаю півзарплати щомісяця. Записалася на водійські курси. Куми недавно придбали іномарку 2011 року. Заплатили 9,2 тисячі дола­рів. Купували в чоловіка зі Львова. Він приганяє автівки з Німеччини, розмитнює й продає. Я з ним домовилася на травень. З маркою машини ще визначаюся. Все залежить від суми, яку на той час матиму.

Любов КАРНАРУК

Зараз ви читаєте новину «"Дівчина два роки щомісяця купувала по 20 доларів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути