Ексклюзиви
четвер, 22 вересня 2022 00:05

Дефіциту цукру не буде

У магазинах подорожчав цукор. Кілограм найдешевшого коштує 34,70 грн. Ще тиждень тому продавали в середньому по 33 грн.

— На початку року планувалася робота 33 цукрових заводів. Але через російську агресію не запустили 10 підприємств. Вони розташовані в областях, де тривають бойові дії, — говорить 26-річний Назар Михайловин, тимчасовий виконувач обов'язків голови правління Національної асоціації цукровиробників "Укрцукор". — Тому мають розпочати роботу 23 цукрових заводи. Площа посівів цукрових буряків цьогоріч становить 180,4 тисячі гектарів, за даними Міністерства аграрної політики. Зараз оптова відпускна ціна цукру на підприємствах — 28,20–28,50 гривень за кілограм, з урахуванням податку на додану вартість. Порівняно з початком серпня, відбулося навіть певне подешевшання. Вартість не підвищуватимуть під час сезону цукроваріння. Він уже розпочався, кілька заводів стали переробляти буряк. Інші — планують запуск виробництва. Надалі формування цін залежатиме від вартості природного газу, супутніх матеріалів для виробництва.

Через повномасштабне вторгнення Росії зросла вартість пального, перевезення, підвищила тарифи Укрзалізниця. Саме це і є основними причинами подорожчання цук­ру в торговельних мережах. Також на ціну може впливати збільшення собівартості вирощування цукрового буряку. Зараз в середньому становить 65 тисяч гривень на гектар. Урожай зібрали на рівні минулого року. Дефіциту не буде. Перехідний залишок на кінець маркетингового року 2021–2022 – 480 тисяч тонн, це удвічі більше норми. Плюс плануємо виробництво цукру в межах 1,1–1,15 мільйона тонн. Внутрішній ринок повністю забезпечимо.

Експорт теж присутній, переважно в Європу. Цьогоріч він не стане меншим, ніж зазвичай. Україна могла б мати ще більший потенціал, якби з боку держави була допомога галузі. Адже експорт цукру — це надходження валютної виручки до бюджету країни, зміцнення економіки.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Дефіциту цукру не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути