пʼятниця, 25 травня 2018 07:00

Дають машину, щоб їздити на роботу

— Працювати на заводах легше, ніж на будівництві. Тут постійно є зміни, не залежиш від погоди, маєш стабільні вихідні, — каже 35-річний Юрій Дука з Тернополя. Працює в Польщі.

— Уперше поїхав на автомобільний завод до Варшави. Там працював на конвеєрі з фарбування деталей. Спочатку зміни були по 12 годин, але не всі витримували. Тому їх зменшили вдвічі. Мінуси на цьому заводі — роботодавець не оплачує житло.

У квітні змінив роботу. Влаштувався на завод із ремонту газових балонів. Підприємство працює цілодобово. Є нічні й денні зміни по 12 годин. За годину платять 89 гривень.

Роботодавець винаймає двокімнатну квартиру на шістьох осіб. З зарплати вираховує щомісяця 1400 гривень. У квартирі є посуд, постільна білизна, пральна машина, бойлер. Дають стару машину, щоб їздити на роботу. Заправляє підприємство. Добратися до заводу можна й пішки за годину. Працюємо в кількох районах. Є цех, де стоїть машина, що чистить балони. В іншому місці перевіряють їхню справність, ще в одному — розвантажують машини.

Усіх новачків спершу ставлять на розвантажування, потім пробують в інших цехах. Особливо важко працювати вночі. Перші дні я засинав. Міг прихилитися до стіни, очі самі закривалися. У повітрі постійно металева пилюка. Голова, одяг і тіло покриваються нею. Зі зміни виходжу чорний. Видають робочі рукавиці й одяг, але вони рвуться за тиждень.

За зміну отримую тисячу гривень. І цих грошей щодня 200 гривень витрачаю на їжу. Їздити на екскурсії та розважатися не встигаю. Маю один вихідний — неділю. Іноді буває ще й у суботу. Гроші виплачують на банківську картку після 10 числа. Хлопці, які тут працювали раніше, кажуть — поляки стали скупішими. Раніше доплачували за нічні зміни та роботу у вихідні. Цього року від такої практики відмовилися.

Зараз ви читаєте новину «Дають машину, щоб їздити на роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути