пʼятниця, 27 квітня 2012 00:45

Чорнобиль — одна біда на всіх

Чорнобильська катастрофа назавжди увійшла в історію України, як одна з найтрагічніших її сторінок. 26 квітня 1986 року сотні тисяч людей відчули жорстокі наслідки випромінювання мирного атому. Відтоді Чорнобиль став синонімом горя, хвороб і смерті.

Сьогодні в Україні вистачає проблем, пов'язаних із Чорнобильською аварією. Це і матеріальне забезпечення ліквідаторів, і санаторно-лікувальні заходи для постраждалих, і будівництво нового житла для чорнобильців. Проте існує найголовніша проблема — це Чорнобильська атомна станція. Питання фінансування заходів і робіт із ліквідації наслідків катастрофи не один рік хвилює Україну та українців. Людям цікаво, коли ж, нарешті, ЧАЕС перестане бути небезпечною, і чи взагалі настане такий момент?

Чорнобильська аварія — катастрофа світового масштабу. Адже до 1986 року світ не міг собі й уявити, що може статися внаслідок людських помилок при використанні атомної енергії. Тому і вирішувати цю проблему потрібно спільно.

За роки незалежності України Чорнобильська трагедія неодноразово ставала для різних політиків приводом підняти власні рейтинги. Проте певні кроки все ж робили.

Наприклад, Леоніду Кучмі вдалося закрити Чорнобильську атомну станцію. Але він так і не зміг добитися адекватної компенсації від світової спільноти.

Минулого року Україна відзначала 25-ту річницю з дня Чорнобильської катастрофи. Було багато урочистих заходів, іноземних гостей, слів і спогадів. Президенту Віктору Януковичу вдалося переконати світову спільноту в необхідності ліквідації проблеми Чорнобиля. Як наслідок, Україна отримала 750 млн євро на мінімізацію радіоактивної небезпеки. 26 квітня 2012-го розпочнеться будівництво нового укриття на ЧАЕС, так званого конфайнмента. За офіційною інформацією, закінчаться роботи 2015 року.

Особливої ролі Чорнобиль набув після минулорічної аварії у Фукусімі. Напевно, японці тоді зрозуміли українців, усвідомили страшну жорстокість дійсності та шалену й руйнівну силу радіації. Тому було б досить розумним і японцям, і українцям, та й іншим державам об'єднати наявні ресурси та зусилля в боротьбі зі страшним лихом кінця ХХ — початку ХХІ ст. — атомною енергією.

Окрім зведення укриття над четвертим енергоблоком ЧАЕС, також збудують сховище відпрацьованого ядерного пального. Про це на 45-й щорічній конференції Японського атомного промислового форуму, що днями відбувся в Токіо, заявив міністр надзвичайних ситуацій Віктор Балога. Крім того, Україна та Японія уклали міжурядову угоду про співпрацю у сфері післяаварійного реагування на надзвичайні ситуації на атомних електростанціях. З української сторони документ підписав Віктор Балога, з японської — міністр іноземних справ Коїтіро Ґемба. Угода містить правові засади для подальшої співпраці з метою об'єднання науково-технічного потенціалу і ресурсів, а також використання знань і досвіду спеціалістів та експертів обох країн у сфері подолання аварій на атомних станціях.

В останніх соціальних ініціативах президента України багато сказано і про чорнобильців. Тепер важливо, щоб ініціативи, так само як і будівництво конфайнмента на ЧАЕС, були виконані вчасно і повністю.

Зараз ви читаєте новину «Чорнобиль — одна біда на всіх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути