пʼятниця, 29 вересня 2017 06:50

Бензин і дизпаливо завозять із 13 країн

Із 8 вересня літр бензину марки А-92 подорожчав на 1,67 грн, А-95 та дизпалива — на 1,65. Антимонопольний комітет почав розслідувати причини усього зростання.

— Перша причина подорожчання — зростання вартості нафтопродуктів за кордоном через спекуляції нафтою наприкінці серпня. Друга — знецінення гривні. Основний експортер Білорусь продає паливо за євро, — говорить 46-річний Геннадій Рябцев, директор спецпроектів науково-технічного центру "Психея".

Ще є дві менші причини: заява про подорожчання перевезень залізницею на 22,5 відсотка й зупинка на плановий ремонт Мозирського нафтопереробного заводу, що є основним постачальником. Перші дві причини спровокували ріст цін. Мережі заправок самі не піднімали вартість. Бо автогаз подешевшав, потрібно було втримати покупців бензину й дизпалива.

Яке паливо продають на українських заправках?

— Завозять із 13 різних країн. Найбільше — з Білорусі, Польщі, Литви та Румунії. Російського майже немає — близько 2 відсотків. Вітчизняного дизпалива й бензину — майже 20 відсотків. Ціни на нього також зросли, хоча заправки менше залежать від курсу євро. Але вони орієнтуються на імпортні товари.

Що впливатиме далі на ціни?

— Вартість пального залежить від курсу гривні. Наступного року курс може бути 30 гривень за долар, заявив уряд. Тоді літр бензину подорожчає на 2 гривні.

Україна може наростити власне виробництво?

— Треба збільшити власний видобуток нафти. Також — інвестиції в переробку. У кожен завод необхідно вкласти близько 2 мільярдів доларів. Наростити виробництво на вітчизняних заводах зараз неможливо. Бо вони технічно не зможуть випускати стільки палива, скільки потрібно українському ринку. Із понад 8 мільйонів тонн нафтопродуктів на ринку власного виробництва маємо десь 1,5 мільйона. Не на повну потужність працює Кременчуцький нафтопереробний завод і газопереробний Шебелинський.

Автогаз дешевшає, як і прогнозували. До якої позначки можуть знизитися ціни?

— Скрапленого газу завозять майже 75 відсотків. Ціни знизилися б до 11–12 гривень за літр, якби курс не зростав. Очікуємо на рівні 13–13,5 гривні за літр. Сезонний пік реалізації газу пройшов, тому ціни мають знижуватися.

Зараз ви читаєте новину «Бензин і дизпаливо завозять із 13 країн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути