вівторок, 05 вересня 2017 06:50

"Бастурму робимо з телятини. Бо купити конину можна тільки цілою тушею"

Автор: фото надане Юрієм Сербіним
  Юрій Сербін (праворуч) із партнером по бізнесу Сергієм Чурковим на фестивалі вуличної їжі продають в’ялене м’ясо. Найпопулярніша качина грудка, 100 грамів коштує 65 гривень
Юрій Сербін (праворуч) із партнером по бізнесу Сергієм Чурковим на фестивалі вуличної їжі продають в’ялене м’ясо. Найпопулярніша качина грудка, 100 грамів коштує 65 гривень

— Наш бізнес почався випадково. Я поїхав у двомісячне відрядження за кордон. Коли повернувся, зайшов у супермаркет і здивувався. До від'їзду долар був 12 гривень, а після повернення — 30. Ціни виросли, особливо на закордонні продукти. Тоді вирішив: чому б такі не робити самостійно, — розповідає 32-річний киянин Юрій Сербін. Із партнером Сергієм Чурковим виготовляють в'ялене м'ясо.

— Купив два шматки м'яса на ринку. Засолив і залишив в'ялитися на балконі. Це було в лютому. Він чи не єдиний місяць на рік, коли правильно зав'ялити м'ясо можна за рахунок природних умов — температури повітря та вологості. Продукт вийшов не ідеальним, але досить смачним.

Потім побачили оголошення про фестиваль вуличної їжі. Концепції розвитку власного бізнесу ми ще не мали. Але розуміли, щоб встигнути до фестивалю, рішення потрібне вже зараз. Принесли організаторам готове м'ясо і сказали, що зробимо його ще смачнішим. Наша ідея сподобалась. Для участі нас попросили зробити цікаву подачу. Дорогою додому придумали тапас-бар: бутерброди з в'яленим м'ясом і різними соусами. За три дні знайшли й орендували камеру для дозрівання виробів. Зав'ялили свинину, яловичину і качину грудку. Страви давали куштувати друзям, родичам.

Найпопулярнішою на фестивалі була качина грудка з карамелізованою червоною цибулею. Крім неї, пропонували яловичину з маринованим солодким перцем і свинину з в'яленими томатами. Качку також готували з полуницею та інжирним персиком.

Спочатку м'ясо купували на ринку. У кожного продавця потроху. Пробували, аналізували. Дивилися на засолку. Потім навчилися вибирати м'ясо по тому, як воно ріжеться. За рік роботи знайшли постійних постачальників зі Львівської та Житомирської областей. Качку купуємо в Золотоноші на Черкащині. Ідеально — знайти ферму, яка б відгодовувала тварин за певним раціоном.

Зараз маємо з десяток видів продукції. Постійно шукаємо нові рецепти. Найбільше готуємо зі свинини. Бастурму робимо з телятини. Бо купити конину можна тільки цілою тушею.

Коштують готові страви від 350 до 550 гривень за кілограм. Готуються від кількох тижнів до кількох місяців. Найшвидше дозріває качина грудка. На свинячий ошийок треба чотири місяці.

Сергій Яніс з Одеси вдома виготовляє в'ялену курячу грудку.

— Із хлопцями пішли в клуб, де до пива подавали в'ялену курятину. Нам дуже сподобалось. За 100 грамів тоді заплатили 50 гривень. Після вечірки захотілося знайти щось подібне в Одесі — ніде не було. Я знайшов рецепт, купив кілька кілограмів курячої грудки в супермаркеті та поставив в'ялитись у своєму погребі. За місяць отримав круту страву. Дав спробувати друзям, їм сподобалося. Вони й стали першими замовниками.

Згодом перепробував різне м'ясо. Найкраще в'ялити з домашніх бройлерів. Магазинні занадто водянисті. Купую курей в господарстві під Одесою. Продаю продукцію переважно через інтернет. Один із друзів став менеджером з просування. Віддаю йому 30 відсотків від доходу. За місяць продаємо 60–70 кілограмів. Один коштує 270 гривень. Бізнес окупився за два місяці.

Вистачить п'яти тисяч гривень

— Бізнес на м'ясі окупиться за три-чотири місяці. Плюс виробництва ковбас, в'яленого м'яса — невеликі вкладення. Маючи 5 тисяч гривень, вже можна розпочати справу, — каже консультант харчового бізнесу 42-річний Юрій Давиденко.

— Головні недоліки — довго чекати готову продукцію та ризики, що страва може не вдатися. Іноді доводиться викинути всю партію. Інша перешкода — збір дозволів і документів на реалізацію продукції. Для того, щоб продавати її масово, потрібне обладнання. Навіть страви з інтернет-магазину можуть перевірити.

Найвигідніше бізнес на м'ясі починати восени. У цей період сировина є в достатній кількості. І ціна на неї найнижча.

Зараз ви читаєте новину «"Бастурму робимо з телятини. Бо купити конину можна тільки цілою тушею"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути