пʼятниця, 01 квітня 2016 07:55

Банкрут протягом п'яти років не зможе брати кредитів

Автор: Генадій Гнип
 

На 1 лютого 2016 року банки видали фізичним особам кредитів на понад 155 млрд грн. 22,8% позик — проблемні, за інформацією Нацбанку. У Cпілці незалежних банківських союзів такими вважають 40% кредитів. Найгірша ситуація з оформленими до 2008-го валютними позиками на житло.

У США, Європі, Японії діють закони про банкрутство фізичних осіб. В Україні чотири рази реєстрували у Верховній Раді подібні законопроекти: 2009-го, 2010-го, 2012-го й торік. Жоден не виносили на голосування.

— Людина винна банку, наприк­лад, 100 чи 300 тисяч доларів. Усі сили й кошти йдуть на погашення позики. Цей борг вона може платити все життя і не ­розрахуватися. А банк не погоджується списати ­навіть ­частину кредиту. Якщо приймуть закон про банкрутство фізичної особи, банк поверне 30–40 відсотків боргу, ­продавши ­майно боржника. Решту ­спише. Людина отримає шанс почати ­життя з чистого аркуша, — розповідає 28-річна Інна Рудник, старший юрист компанії "Лавринович і ­партнери".

Чому не приймають цього закону в Україні?

— Про нього згадують зазвичай перед виборами. Останній законопроект подав у липні 2015 року народний депутат Сергій Алєксєєв. Там прописана процедура, як фізична особа буде позбавлятися боргів за споживчими кредитами — на придбання авто, житла. Але не сказано, що робити з позиками для бізнесу. Можливо, цей або якийсь із попередніх законопроектів візьмуть за основу. Остаточний ­варіант прий­муть протягом ­року-двох.

Як пропонують оголошувати людину банкрутом?

— Якщо борги перевищують 300 мінімальних зарплат (сьогодні мінімальна зарплатня становить 1378 грн. — ГПУ), людина звертається із заявою до суду. Подає документи про доходи. Має довести, що не може повертати позику. Суд порушує провадження. Збирається комітет кредиторів. Разом вирішують, як можна погасити хоч частину боргів. Майно боржника продають — нерухомість, транспорт, техніку, меблі.

Банкрут протягом п'яти років не зможе брати кредитів, бути поручителем, працювати адвокатом, нотаріусом, арбітражним керуючим. Коли реєструватиметься підприємцем чи передаватиме майно в заставу, муситиме повідомляти, що суд визнав його банкрутом.

Як до такого закону ставляться банки?

— Деяким із них він — цікавий. ­Після прийняття такого закону банки муситимуть задовольнятися коштами, що будуть виручені від продажу майна боржника. Не матимуть права донараховувати штрафи, відсотки. З іншого боку, фін­установи зможуть нарешті позбутися безнадійних кредитів, які висять у них роками.

Закон про банкрутство фізичних осіб буде корисний людям, які брали валютні кредити за курсом 5,05 гривні за долар. А зараз вимушені платити по 27. Також ним скористаються позичальники, хто через економічну кризу втратив роботу чи став інвалідом.

Забирають будинок, машину, прикраси дружини

— У США закон про банкрутство фізичних осіб набув чинності 1979 року. Естонія прийняла його 2003-го, Латвія — 2008-го, Литва — чотири роки тому, Росія — торік, — каже економіст Олексій Лупоносов, 36 років.

— У РФ до 70 відсотків людей, які брали валютні кредити на купівлю житла, підпадають під цей закон. Якщо це єдине помешкання, банкам заборонили його забирати.

На Заході люди бояться банкрутства. Бо з такими ніхто не хоче працювати. За борги забирають будинок, машину, прикраси дружини. В Україні частина валютних позичальників повинні трудитися все життя, щоб повернути кредит за квартиру. Але є й такі, що мають по 10 помешкань, однак за боргами не платять.

Закон про банкрутство потрібен і банкам, і позичальникам, — продовжує Олексій Лупоносов. — У ньому варто врахувати особливості нашого законодавства, економіки, психології. Якщо для японців та європейців велике значення має репутація, то українці не надто цим переймаються. Банкрутство американця — це більше провина самого позичальника. У нас же за два роки гривня знецінилася у три з половиною рази, інфляція — 43 відсотки. Тому неправильно звинувачувати тільки боржника в його проблемах.

Зараз ви читаєте новину «Банкрут протягом п'яти років не зможе брати кредитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути