четвер, 22 травня 2008 21:34

Банки продовжують видавати споживчі кредити

Автор: дані: ”Простобанк консалтинг”
 

Наприкінці квітня голова Нацбанку Петро Порошенко, 42 роки, заявив: треба обмежити терміни і розміри кредитів. Бо через них, а також виплати компенсацій Ощадбанку, в Україні зростає інфляція. Після заяви поширилася чутка, що банки перестали видавати кредити.

Однак у магазинах побутової техніки їх оформляють, як і раніше. В "Ельдорадо" на столичній вул. Глибочицькій працюють пункти "Дельта-банку" та "Альфа-банку". Пропонують безвідсоткові позики.

— Я хотіла би плазмовий телевізор "Самсунґ", той що за 11,5 тисяч гривень. Можна такий оформити? — подаю паспорт та ідентифікаційний код.

Кредитна інспекторка Олена, 21 рік, береться заповнювати анкету в комп"ютері.

— Я розрахую вам кредит на 20 місяців. Щомісяця повертатимете по 679 гривень. Треба застрахувати життя, заплатити один процент від кредиту, — пояснює.

Але порахувати суму переплати відмовляється:

— Таку інформацію надаємо тільки перед підписанням договору. Скільки років живете в Києві? — побачила, що прописка в мене не столична. — Вам можуть відмовити.

Потім питає про зарплату.

— 2500 гривень? Для кредиту на 10 місяців цього замало, — каже. — Треба оформляти на довший строк.

У "Фоксмарті" теж дають позики на електроніку. На великий телевізор інспекторка "ПриватБанк" пропонує "Лояльний кредит". Довідку про доходи подавати не обов"язково.

У вас зарплата 2500 гривень? Для кредиту на телевізор цього замало

— Але тоді ви маєте заплатити одноразову комісію 10 процентів, потім — щомісячну — 0,01 процента, — пояснює. — Із довідкою про доходи кредит обійдеться удвічі дешевше.

На калькуляторі вираховує, що за однорічною позикою я маю щомісяця сплачувати по 1110 грн.

Відсотки за позиками в доларах або євро на третину дешевші за гривневі. Але мені у валютному кредиті відмовляють:

— Ціна товару — у гривні, отже, кредит видамо тільки в нацвалюті.

Оформляє кредити й Ощадбанк.

— Найближчим часом  обмежень не запроваджуватимемо, — запевняє Олександр Нестеренко, 35 років, заступник керівника департаменту банку.

Видає позики й "Укргазбанк".

— Від кредитування відмовляються лише великі банки, — вважає керівник управління кредитних продуктів Дмитро Замотаєв, 25 років. — У них і без того велика база клієнтів. Вони можуть собі таке дозволити. Постанова Нацбанку на умови кредитування не вплине. Їх встановлюють самі банки. Нацбанк лише стежить, щоб вони не працювали у збиток.

Відмовили в позиці дві фінустанови — "Укрсиббанк" та "Укрсоцбанк".

— Можемо відкрити вам кредитну картку, — пояснили у відділенні "Укрсоцбанку", що на столичній вул. Сагайдачного. — По ній отримаєте позику в розмірі п"яти ваших офіційних зарплат. Але така послуга доступна лише для працівників фірм — партнерів нашого банку.

Зараз ви читаєте новину «Банки продовжують видавати споживчі кредити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути