вівторок, 15 листопада 2011 06:30

50 тисяч гривень витратив фермер на хабарі

Трьох міліціонерів затримали в Дніпропетровській області. Від фермерів вимагали хабар 15 тис. грн.

Фермери постійно дають хабарі, підтверджує Ігор Волочай, 52 роки. Він має понад 500 га землі. Живе в селищі Побузьке в Голованівському районі Кіровоградської області. Вирощує соняшник, кукурудзу, зернові та цукровий буряк.

— Цього року на всякі подачки в мене пішло десь 50 тисяч гривень, — розповідає фермер. — Доходу мав кілька мільйонів. Точну суму не скажу. Перекупники, продавці насіння і хімікатів, елеватори, чиновники, міліціонери, податківці — усі хочуть нажитися. Купляв цього року протруйники для насіння. Приїхав дядько із фірми: "Оцей засіб хороший, а цей ще кращий. Але дорожчий". Я на рекламу не ведуся. Питаю, чи є генерики. Ці засоби мають такий же хімічний склад, що й патентовані фірмові. Але набагато дешевші. То цей фірмач стребував 500 гривень за те, що порекомендував нормальні дешеві препарати. Зате я заощадив 6 тисяч.

— Я цього року хотів здати зерно кукурудзи на калібровочний завод. Вони записали, що в моєї кукурудзи вологість 22 проценти. А я заміряв своїм вологоміром. Показує 17 процентів. Не став здавати на завод, продав приватникам.

Фермери платять за швидке оформлення довідок в інспекціях — насіннєвій, екологічній, карантинній та із захисту рослин.

— Із тим коньяку випили, тому заплатив — і за 20 хвилин мені виносять готові документи — і на кукурудзу, і на зерно. А як не заплатити, будуть готувати кілька тижнів. Щоб поставили зерну вищий клас, треба віддати 5 тисяч гривень. Це — якщо партія невелика, кілька тисяч тонн. Цього року перекупники гребли фуражне зерно. Я не міг ніяк втямити, нащо їм. Знайомий пояснив, дешеве фуражне зерно по документах переводять у четвертий або й третій клас — і продають дорожче.

Цього року фермер возив в Одеський порт 2 тис. т пшениці.

— Зупиняли менти кілька разів. Чіпляються — що везеш, чиє воно, які є документи? Треба давати їм то 100 гривень, то 50. Один даїшник заявив: "Фермер, значить при дєньгах". Я на його руки дивлюся. Чисті, акуратні. А мої — у мозолях, порепані, болото під нігтями.

— Приїхав в Одесу. Мій одногрупник Саня там робить на фірмі, яка зерно відправляє за кордон. Я йому заплатив 4 тисячі доларів. У Сані особняк в Одесі. Уже друге БМВ розбив. Підшукав мені фірму, яка дає трохи більшу ціну. Ще організував, щоб на митниці мене швидко і без проблем оформили. За півтори доби фірма зі мною й розрахувалася.

— Без своєї людини в порту — ніяк. Продаси врожай задешево. Або приїдеш невчасно. Як запізнишся на завантаження судна-сухогруза, наступного доведеться чекати, може, й два тижні. Значить, треба ще платити за стоянку. Я за рік витратив на всякі подачки 50 тисяч гривень. Зате й заробив більше і мороки не мав. А якщо стояти в усіх чергах, ніколи буде врожай зібрати. Пару років тому в мене й більше йшло на хабарі. Бо не було зв'язків.

За зберігання елеваторові віддають половину зерна

Узимку та навесні ціни на пшеницю найвищі. До того часу зерно треба зберігати на елеваторі.

— Кілька років тому повіз я на елеватор зерно, десь тисячу тонн, — розповідає Ігор Волочай. — Здав до весни. Домовився, що зберігання та сушку оплачу самим зерном. Приїхав навесні. А на елеваторі порахували, що за зберігання ми їм винні все зерно, ще й доплатити маємо. То ми розвернулися й пішли. Так і висить на нас цей борг. Я оце рахував, що за зимове зберігання елеватору треба віддати половину зерна. Це ж здирництво.

Цього року елеватори беруть за приймання зерна від 10 грн/т. За очищення від сміття — від 6 грн/т. За кожну сушку — 20. Зберігання тонни зерна також коштує 20 грн на місяць, вентилювання — від 6 грн.

— Те зерно, може, й не треба сушити, але елеватори вперто нав'язують послуги. Кажуть, що зерно непросушене. А без просушки зберігати відмовляються. Провіюють чи ні, а рахунки виставляють. Тому я продаю все зерно восени.

 

Зараз ви читаєте новину «50 тисяч гривень витратив фермер на хабарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути