Ексклюзиви
четвер, 05 січня 2012 05:00

27 тисяч доларів украли в поїзді

194 крадіжки зафіксували протягом 2011-го в поїздах та на вокзалах Південно-Західної залізниці. Також скоїли 87 грабежів, тобто заволоділи чужим майном. 81 із них міліція розкрила.

— Найбільше крадуть мобільні телефони. Пасажири залишають їх на столиках у вагонах, у настінних сітках, біля кас. Із кишень витягують під час посадки та висадки, — розповідає Наталія Мельник, 40 років, керівник сектора зв'язків із громадськістю управління МВС на Південно-Західній залізниці. — Найчастіше обкрадають нетверезих. Крадії слідкують за такими. Часто підпоюють жертв. І обкрадають, коли ті засинають. Був недавно випадок на столичному вокзалі. До чоловіка підійшла дівчина. Поспілкувалися. Вона попросила пригостити. І чоловік втратив телефон і гроші.

— Поїздні крадії заходять і в поїзди, що зупинилися на станції. Пасажири виходять на перон, щоб купити харчів або покурити. Залишають на столах коштовності, телефони, гаманці, документи. Речі без нагляду може взяти будь-хто. Недавно був випадок. На станції Київ-Пасажирський крадій вліз у вагон через суфле — гумові ущільнювачі між вагонами. Почекав у тамбурі, доки люди розсілися. Потім зайшов у купе, де їхала одна жінка. Вона вже лягла спати. Цей чоловік забалакав до неї, розпитував, куди й чого їде. Вона розказала, що їде до кінцевої станції — десь у Росії чи Білорусі. Жіночу сумку поклала під подушкою. Сказала, що втомилася і хоче спати. Жартома попередила, що в неї можна красти. Чоловік нібито роззувся, ліг. Пасажирка теж заснула. Більш нічого не пам'ятає. Розбудили її вже на кордоні. Сусід почистив усю сумку і поклав назад. Перед Черніговом вистрибнув із поїзда на ходу, знову пролізши через гуму. Якраз уздовж колій проходили міліціонери. Помітили чоловіка, що вистрибнув з поїзда. Пішли слідком за ним, до стоянки таксі. Там і затримали. Знайшли гроші. З'ясували, що вже був судимий за поїздні крадіжки. Гроші є, а обкраденої жертви — нема. Подзвонили прикордонникам. Попередили: якщо хтось звернеться, дайте знати. От саме на кордоні жінка й спохватилася — нема ні грошей, ні телефону. Вона їхала у відрядження, в дорогу переписала номери банкнот — доларів, гривень, рублів. По них і викрили крадія.

Крадії — переважно чоловіки. Найбільша сума крадіжки — $27 тис.

— Один молодик познайомився в Одесі зі старшою жінкою. Зустрічалися. Вона призналася, що хоче продати квартиру в Одесі й купити в Києві. Із грошима разом поїхали в столицю. Дама дрімала у вагоні, а чоловік вийшов у Фастові. Нібито по цигарки. Прихопив із собою всю валюту. У Києві жінка заявила в міліцію. Чоловіка затримали через тиждень у Закарпатті, звідки він родом. 3 тисячі доларів він уже протринькав. Решту повернули, — розповідає Наталія Мельник.

— Раджу не спілкуватися з незнайомцями. Особливо з тими, хто пропонує випити чи пригощає. До чаю підмішують снодійне, а потім обкрадають. Або ж, просячи допомогти, заманюють жертв у місця на вокзалі, де немає камер спостереження. І там грабують. Не розказуйте випадковим попутникам про власні плани. Не ховайте гроші в документи, цінні речі під подушку. Кладіть у скриню під нижньою полицею. Або ж тримайте при собі, застібайте у кишені штанів. У дорогу гроші розділяйте на дві частини. Меншу суму, на дрібні витрати, залиште при собі. А крупні суми ховайте глибше у багаж. Не залишайте на столику у вагоні ноутбуки та мобілки. Ховайте у велику сумку. Двері купе закривайте на внутрішній фіксатор, ліворуч угорі дверей.

Зараз ви читаєте новину «27 тисяч доларів украли в поїзді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути