середа, 20 червня 2012 10:40
Микола Несенюк
Микола Несенюк
Микола Несенюк

Про користь чи шкоду від Євро-2012 дізнаємось через кілька років

2007 року Україна разом із Польщею одержали право на проведення фінального турніру Євро-2012. Багато хто казав, що цей турнір принесе у наше життя докорінні зміни. Майже дослівно повторюючи промову Остапа Бендера перед шахістами села Васюки із книжки Ільфа та Петрова "12 стільців", що написали понад 80 років тому. Коли намагатися серйозно оцінити вплив проведення в Україні головного європейського футбольного турніру, варто згадати досвід. І свій, і чужий.

Ми набули досвіду під час підготовки та проведення в СРСР Олімпійських ігор 1980 року, груповий футбольний турнір яких відбувся у Києві. Тоді теж будували та реконструювали стадіони, аеропорти та дороги відповідно до тогочасних вимог. А головне — прагнули показати всьому світу життєздатність комуністичної системи. Олімпіаду успішно провели, а комуністична система почала за кілька років розвалюватися, доки не розвалилася остаточно.

Чужим досвідом є проведення фінального турніру Євро-2004 у Португалії та Олімпійських ігор 2004 року у Греції. І Португалія, і Греція успішно провели тоді спортивні змагання, збудувавши до них величезну інфраструктуру. Про те, що все це будували на кредити, які тоді щедро надавав цим країнам Євросоюз, не згадували. Коли настав час віддавати ці кредити, і Португалія, і Греція опинилися на межі фінансового краху.

Висновок: проведення масштабних спортивних турнірів завжди є тестом на життєздатність економіки країн, що проводять ці турніри. Коли економіка держави у нормальному стані — змагання цю економіку пожвавлюють, приносять нові прибутки та інвестиції. Так було чотири роки тому під час Ігор у Китаї та футбольного Євро-2008 в Австрії та Швейцарії, і як, безперечно, буде під час Олімпійських ігор цього року, що незабаром відбудуться у Великій Британії. Коли економіка країни має проблеми, змагання такого масштабу ці проблеми лише поглиблюють. Так було й у нас після Олімпійських ігор 1980 року у Москві, і у них після Євро-2004 у Португалії та Олімпійських ігор 2004 року в Афінах.

Тож, нескладно передбачити, що принесе Україні проведення Євро-2012. Чи економічний підйом завдяки фінансовим надходженням та розвитку інфраструктури, чи економічні проблеми через неефективно використані кошти із бюджету та іноземні запозичення.

Це все стане реальністю не завтра і не післязавтра, а за декілька років. Тоді ми й зможемо остаточно зрозуміти, чи дякувати нам тому, що у нас відбувся футбольний чемпіонат Європи, чи навпаки.

Зараз ви читаєте новину «Про користь чи шкоду від Євро-2012 дізнаємось через кілька років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути