Ексклюзиви
понеділок, 04 лютого 2019 00:15

Українець вразив сумою, яку віддав шахраям за неіснуючу роботу

Автор: Politeka
  Українці, які стають жертвами шахраїв, найчастіше хочуть працевлаштуватися у Нідерландах, Норвегії, Фінляндії.
Українці, які стають жертвами шахраїв, найчастіше хочуть працевлаштуватися у Нідерландах, Норвегії, Фінляндії.

Сервісний інженер Ігор Бурдейний з Вінниці став жертвою нелегальної агенції із працевлаштування за кордоном. За неіснуючу роботу віддав 16 тис. грн.

Оголошення знайшов на одному із популярних інтернет-сайтів. Шахраї обіцяли допомогти з оформленням документів, пошуком вакансій та подальшим працевлаштуванням у Скандинавських країнах.

"Все виглядало дуже переконливо. Пояснили, що працедавець підписує з нами контракт. На його основі відкривається робоча віза. Потім запросили в офіс у Києві. Він знаходився в житловому будинку. Жодних вказівок не було, лише табличка на дверях. Чомусь це не насторожило, - розповідає Gazeta.ua Ігор Бурдейний. - Дали прочитати договір, яким підписується з агенцією. Дозволили зробити свої правки. Мав працювати в теплицях у Нідерландах. Обіцяли 1800 доларів зарплати та безкоштовне житло".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі масово піднімають зарплати

"Весь процес зайняв близько шести місяців. Спочатку чекав на контракт з роботодавцем. Запитував, чому так довго. Пояснювали, що директор поїхав за кордон, щоб домовитися про мою роботу. Згодом документ прислали новою поштою. Він був оформлений англійською мовою. Мав його підписати і відправити назад. Після того перестали виходити на зв'язок. Не брали трубку. Директор писав, що він за кермом і не може говорити. Коли вдавалося додзвонитися, казали, що готують документи. Нарешті сказали пакувати валізи і їхати в Київ на вокзал. Окрім мене зібралися близько десяти чоловік. Нас мав забрати автобус, який так і не приїхав. Додзвонитися в агенцію не виходило. Тоді гуртом поїхали до офісу. Він був закритий, з розбитим вічком у дверях. Під дверима стояли ще зо двадцять людей. Довелося викликати поліцію і писати заяву".

Автор: з архіву Василя Воскобойника
  За словами Василя Воскобойника, агенціям із працевлаштування за кордоном потрібно законодавчо заборонити брати гроші з українців.
За словами Василя Воскобойника, агенціям із працевлаштування за кордоном потрібно законодавчо заборонити брати гроші з українців.

За словами президента Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василя Воскобойника, щоб перемогти шахрайство на цьому ринку, державі, в першу чергу, потрібно скасувати ліцензію для агенцій з працевлаштування.

"Ліцензія є лише бюрократичним бар'єром для компаній, які намагаються працювати легально. Вона жодним чином не захищає звичайних людей, які шукають роботу закордоном. У вересні минулого року був випадок, коли агенція, яка отримала ліцензію через міністерство соціальної політики України, так само ошукала людей. Потрібно законодавчо заборонити цим компаніям брати гроші з українців. Їхні послуги мають оплачувати іноземні роботодавці, які шукають персонал. Також необхідно проводити інформу компаційнанію, щоб донести до людей, що вони не повинні платити гроші за роботу за кордоном, - каже Василь Воскобойник. - Таким чином із цього ринку масово підуть шахраї. Адже у них немає сталих контрактів з роботодавцями, які знаходяться за кордоном"

Зараз українці повинні розуміти, що у кожної держави є своя міграційна політика, яка передбачає залучення або, навпаки, відсутність трудових мігрантів, каже експерт.

"Українці, які стають жертвами шахраїв, найчастіше хочуть працевлаштуватися у Нідерландах, Норвегії, Фінляндії. Там великий рівень життя та заробітних плат. Але самі ці держави невеликі. Вони потребують лише висококваліфікованих спеціалістів - лікарів, інженерів, програмістів. А 93 відсотки українців, які шукають роботу за кордоном, шукають робочі вакансії. Їх в цих країнах уже закривають мешканці ЄС - країн Прибалтики, Польщі, Болгарії, Чехії, Словаччини".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як польські роботодавці заохочують працівників

"Шукати роботу варто у Польщі, Чехії, країнах Балтії. Але лише через компанії які не беруть гроші за працевлаштування. Адже у 2017 році Польща видала 1,7 млн запрошень. Але через легальні компанії були влаштовані лише 12 390 людей. Це менше 1 відсотка заробітчан".

На постійній основі за кордоном перебуває 3,2 млн українців, свідчать дані Мінсоцполітики. Загалом у міграційному процесі беруть участь у середньому від 7 до 9 млн осіб на рік. Найбільше українців працює в Польщі - близько 2 млн. Із них близько 1 млн працює офіційно. Водночас із них тільки 400 тисяч платять єдині соціальні внески в Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Українець вразив сумою, яку віддав шахраям за неіснуючу роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1199
Голосування Що змушує вас думати про еміграцію?
  • Низькі заробітки
  • Імпотенція політичної еліти
  • Війна
  • Відсутність перспектив особистого і професійного розвитку
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути