Ексклюзиви
субота, 10 листопада 2018 00:15

У Польщі вигадали нові плакати з українками
13

Українець Іван Андріїшин продовжив у Польщі ідею з постерами "Я — українка" та створив альтернативні плакати "Я — українка. Я пишаюся цим".

На них, замість прибиральниць та медичних сестер, зобразив акторок, програмісток, рестораторок з конкретними іменами та професіями. Загалом — 13 плакатів на фоні тієї ж 200-гривневої купюри з українською письменницею та поеткою Лесею Українкою, повідомляє hromadske.

"Хотів показати, що українки у Польщі — це не лише продавчині в магазинах та опікунки старших людей, це також успішні жінки — бізнес леді, рестораторки, власниці готелів, програмістки або представниці інших видів діяльності", — сказав автор плакатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Польщі не впускатимуть без щеплень

Він зазначив, що йдеться не про престижність або непрестижність професії, а про успіх українок у Польщі, який залежить безпосередньо від кожної людини. Свою роботу в Польщі чоловік починав зі збирання ягід та будівництва, тепер працює арт-директором на телебаченні.

"У коментарях з'явились реакції, що або ти успішний, або невдаха. На мою думку, не існує поняття "неуспішна людина", є нерозкриті потенціали та можливості. І неважливо, жінка якої професії зображена на плакаті, якщо це, передусім, цілеспрямована людина, яка прагне досягати свого успіху в будь-якій сфері діяльності".

У Польщі продовжили ідею постерів «Я — українка»
Фото: ANDRIJAN.DSGN
У Польщі продовжили ідею постерів «Я — українка»
У Польщі продовжили ідею постерів «Я — українка»
У Польщі продовжили ідею постерів «Я — українка»
У Польщі продовжили ідею постерів «Я — українка»

Він пояснив, що його плакати — не відповідь на проект із постерами заробітчанок, а його продовження.

"Проект художниці Оксани Брюховецької могли неправильно зрозуміти — "багато людей, які побачили ці плакати на вулицях, не читають текст маленькими буквами, а бачать лиш слова "Я — українка" та зображення прибиральниці чи продавчині".

На плакатах Брюховецької внизу був напис: "Сьогодні у зв'язку з труднощами та спадом економіки тисячі українок вимушені працювати в Польщі. Жінки заслуговують на достойну роботу та відповідне ставлення".

За словами Андріїшина, він планує збільшити кількість постерів, адже "успішних жінок у Польщі є багато, і я буду радий представити кожну, хто не соромиться заявити про свої досягнення".

Наприкінці жовтня у Польщі українські художники розклеїли постери із зображеннями трудових мігранток з України на фоні 200-гривненої купюри з Лесею Українкою. На плакатах зображені українки мили посуд, збирали ягоди, прибирали та працювали продавчинями.

Авторка ідеї Оксана Брюховецька пояснила, що статус та праця українських мігранток у Польщі, на її думку, має стати предметом дискусій, а такі плакати надають їм видимості.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі вигадали нові плакати з українками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1199
Голосування Що змушує вас думати про еміграцію?
  • Низькі заробітки
  • Імпотенція політичної еліти
  • Війна
  • Відсутність перспектив особистого і професійного розвитку
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути