пʼятниця, 23 серпня 2013 11:12
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Українці хочуть вступити до ЄС навіть не побувавши в ньому

Згідно з опитуванням фонду "Демократичні ініціативи" кількість прихильників приєднання України до ЄС переважає кількість бажаючих повернутися в обійми Росії. 42 відсотки проти 31, при тому, що дослідження проведене до початку резонансної економічної агресії Кремля.

Сенсації тут нема. Десятивідсотковий розрив давно вже є усталеною різницею між інтеграційними симпатіями українців. Можливо, багатьох дратує порівняно низький рівень підтримки просування України до благополучної Європи. Так само незбагненним багатьом є вибір аж третини українців на користь авторитарної, технологічно відсталої, приреченої на поступовий занепад колишньої метрополії.

Однак цьому є просте пояснення. Згідно з тим таки опитуванням лише близько 21 відсотка українців бували в державах Євросоюзу, США та Канаді. При цьому зрозуміло, що в основному йдеться таки про ЄС, а не далеку заокеанську північну Америку.

І саме це якщо не сенсація, то досить емоційні й промовисті цифри. Виходить, що до Євросоюзу хочуть вдвічі більше українців, ніж бачили його на власні очі. І з цієї точки зору 42 відсотки підтримки європейського курсу – це своєрідний тріумф європейської ідеї в Україні. І реальний показник привабливості ЄС та його так званої "м'якої сили".

Тим більше, що за всі тривалі роки офіційних розмов про рух до ЄС у нас не проводили жодних масштабних і системних кампаній з роз'яснення суті цієї інтеграції, переваг від неї для всіх і кожного. Цим насамперед мала би займатися українська держава. Натомість в українському інформаційному полі господарює переважно "русский мир" з його заданістю на негатив щодо всього, що на Захід від України. Новини з Європи часто проходять крізь сито російських медіа, всмоктавши в себе відповідні акценти. На пальцях можна перерахувати українських журналістів, що працюють в країнах ЄС і можуть надавати інформацію звідти напряму.

Звичайно, все це могло би компенсуватися фізичною доступністю Євросоюзу для українців. Але цього немає й близько. Бідність з одної сторони і високий візовий паркан з іншої – вкупі ці два фактори роблять відвідання країн ЄС складною, марудною або ж і неможливою справою для переважної більшості людей.

Враховуючи все це, нинішній рівень підтримки інтеграції до Євросоюзу має насправді не дратувати, а навіть приємно дивувати. Так само як і лише третина бажаючих покласти 22-річну незалежність до ніг Кремля.

Зараз ви читаєте новину «Українці хочуть вступити до ЄС навіть не побувавши в ньому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

62

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути